Πτήση Λονδίνο-Νέα Υόρκη σε λιγότερο από μια ώρα

Μια αεροδιαστημική εταιρεία παρουσίασε έναν νέο υπερηχητικό κινητήρα, ο οποίος λέει ότι κάνει ένα «σημαντικό βήμα» στις πτήσεις υψηλής ταχύτητας.

Η Venus Aerospace, μια εταιρεία με έδρα το Τέξας που επικεντρώνεται στο να κάνει πραγματικότητα τα υπερηχητικά ταξίδια, ανακοίνωσε ότι παράγει έναν προηγμένο κινητήρα πρόωσης που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει οχήματα υψηλής ταχύτητας, συμπεριλαμβανομένων drones και αεροσκαφών.

Η υπερηχητική τεχνολογία δεν είναι νέο φαινόμενο – έχει εισαχθεί σε στρατιωτικούς τομείς όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι, οι διαστημικές αποστολές όπως τα διαστημικά λεωφορεία και οι κάψουλες, καθώς και τα πειραματικά αεροσκάφη X-plane της NASA.

Ωστόσο, η εισαγωγή των υπερηχητικών ταξιδιών στις εμπορικές πτήσεις δεν έχει ακόμη γίνει πραγματικότητα, ενώ υπερηχητικά εγχειρήματα όπως το βρετανο-γαλλικό Concorde δεν έχουν πετάξει από το 2003.

 

Η εταιρεία ελπίζει ότι αυτός ο κινητήρας, που ονομάζεται Venus Detonation Ramjet 2.000lb Thrust Engine, γνωστός και ως «VDR2», θα επιτρέψει στα αεροσκάφη να διανύουν μεγάλες αποστάσεις σε μεγάλα υψόμετρα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ταχύτητα «υψηλού Mach» – σε ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτές του ήχου.

Η Venus Aerospace λέει ότι το VDR2 θα προσφέρει έναν μόνο κινητήρα που μπορεί να πάει τόσο γρήγορα όσο 6 Mach, που είναι έξι φορές η ταχύτητα του ήχου.

Η εταιρεία λέει ότι ο κινητήρας θα πρέπει να μπορεί να διατηρήσει αποτελεσματική πλεύση με ταχύτητα 4 Mach σε διαδρομές έως και 5.000 μιλίων και θα σχεδιαστεί για απογείωση και προσγείωση σε διάφορα αεροδρόμια με χρόνο περιστροφής 30 λεπτών.

Το «πρωτοποριακό» προϊόν παρουσιάστηκε στο Up.Summit, ένα συνέδριο στην πολιτεία του Αρκάνσας των ΗΠΑ για επενδυτές και ηγέτες της βιομηχανίας στον τομέα των μεταφορών.

Ο Άντριου Ντίγκλμπι, ο συνιδρυτής της Venus Aerospace, μίλησε στο συνέδριο, λέγοντας ότι ο κινητήρας «κάνει την υπερηχητική οικονομία πραγματικότητα».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τη Velontra για να επιτύχουμε αυτή την επανάσταση στις πτήσεις υψηλής ταχύτητας, δεδομένης της τεχνογνωσίας τους στην καύση αέρα υψηλής ταχύτητας».

Ο Έρικ Μπριγκς, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Velontra, δήλωσε: «Ανυπομονούμε να προχωρήσουμε, να κάνουμε το πρώτο αεροσκάφος να πετάξει και τελικά να τελειοποιήσουμε μια ιδέα κινητήρα που έχει ζήσει κυρίως στα σχολικά βιβλία, αλλά ποτέ ως μονάδα παραγωγής στον αέρα».

Τόσο η Venus Aerospace όσο και η Velontra δήλωσαν ότι συνδυάζοντας τις τεχνολογίες τους, ελπίζουν να κάνουν βήματα προς tiw πτήσεις υψηλής ταχύτητας τόσο στον εμπορικό όσο και στον αμυντικό τομέα.

Ο συνδυασμός τεχνολογιών επιτρέπει τόσο στην Venus Aerospace όσο και στη Velontra να κάνουν απτά βήματα προς το κοινό τους όραμα για το ξεκλείδωμα της οικονομίας πτήσεων υψηλής ταχύτητας στον εμπορικό και αμυντικό τομέα.

Η Venus Aerospace ελπίζει να δοκιμάσει τον κινητήρα της μέχρι το 2025 χρησιμοποιώντας drone για να πραγματοποιήσει την πρώτη της πτήση, ωστόσο η παραγωγή του πρώτου υπερηχητικού εμπορικού αεροπλάνου της, του Venus Stargazer M400, μπορεί να μην έχει ολκληρωθεί μέχρι το 2030.

Πολλοί ονειρεύονται να επιβιβαστούν σε μια πτήση που θα τους μετέφερε μεταξύ ορισμένων από τις μεγάλες πόλεις του κόσμου εν ριπή οφθαλμού, όπως η πτήση μήκους 3.461 μιλίων μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης που, κατά μέσο όρο, διαρκεί περίπου οκτώ ώρες, αλλά θα μπορούσε να φτάσει εκεί σε λιγότερο από μία ώρα εάν έφτανε ταχύτητες 6 Mach.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πότε ένα πλήρως υλοποιημένο υπερηχητικό εμπορικό αεροπλάνο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα