Ψήφος εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγορά και στα ελληνικά ομόλογα

Η εμπιστοσύνη που λαμβάνει η εγχώρια αγορά είναι άνευ προηγουμένου αλλά απολύτως δικαιολογημένη. Το Χρηματιστήριο αποτελεί τον παγκόσμιο πρωταθλητή αποδόσεων στο πρώτο πεντάμηνο και δικαίως οι εκθέσεις θεσμών, οίκων και αναλυτών είναι άκρως θετικές για τις προοπτικές του.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η ψήφος εμπιστοσύνης που αφειδώς δίνουν οι ξένοι αναλυτές αφορά και στα ελληνικά ομόλογα τα οποία βρίσκονται σε τροχιά ράλι το τελευταίο διάστημα, που «πυροδοτήθηκε» μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Και αυτό το γεγονός δεν είναι τυχαίο αλλά συνδέεται άμεσα-όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, με τη σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων συγκρότησης σταθερής κυβέρνησης, την οποία οι αγορές θέτουν ως «προαπαιτούμενο» για την Ελλάδα.

Η χώρα μας, πάντως, χάρη στη μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογά της, δανείζεται πλέον πιο φθηνά από την Ιταλία. Οι επενδυτές, όπως έχει καταγραφεί και σε πρόσφατες εκθέσεις-αναλύσεις, αντιμετωπίζουν την Ελλάδα και τα ομόλογά της, ωσάν να έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Ήδη, πάντως, με τα υπάρχοντα δεδομένα, τα ελληνικά ομόλογα υπεραποδίδουν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης των 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων να μειωθεί κατά 38 μονάδες βάσης στις 150 μονάδες βάσης  στο τέλος Μαΐου.

Πρωταθλητής με εισροή ξένων κεφαλαίων

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, συνεπικουρούμενη από την εξαιρετική δημοσιονομική πορεία της χώρας, τις ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας και εσχάτως τη διαφαινόμενη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης, καταγράφει ρεκόρ αποδόσεων σε παγκόσμιο επίπεδο το πρώτο πεντάμηνο. Το ΧΑ καταγράφει κέρδη 31,07%, ακολουθούμενο από τον ρωσικό δείκτη MOEX (+26,16%), τον Nasdaq (+23,59%) και τον Nikkei (+18,37%. Χαρακτηριστικό της εξαιρετικής πορείας που σημειώνει το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι το γεγονός ότι καταγράφει διπλάσια κέρδη σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τα ΧΑ πραγματοποιεί άλμα χάρη και στη σημαντική εισροή ξένων κεφαλαίων από το εξωτερικό. Αυτό που έχει εξέχουσα σημασία είναι πως τα εν λόγω κεφάλαια προέρχονται κυρίως από επενδυτικά χαρτοφυλάκια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που σπεύδουν να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους στην ελληνική αγορά.

«Ατμομηχανή» οι τράπεζες

Σημείο αναφοράς για την εγχώρια αγορά αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος και οι συστημικές τράπεζες, για τις οποίες οι θετικές εκθέσεις και αναφορές συνεχίζονται αδιαλείπτως.

Η αμερικανική Jefferies προχώρησε σε αναβάθμιση των τιμών στόχων τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ στο report της υποστηρίζει πως οι πρόσφατες εκλογές ανοίγουν το δρόμο προς την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα. Ειδικότερα, για την Εθνική Τράπεζα που αποτελεί κορυφαία επιλογή της, δίνει σύσταση «buy», με τιμή στόχο στα 7,30 ευρώ από τα 6,50 ευρώ, προγενέστερα. Για τη μετοχή της Πειραιώς συστήνει διακράτηση για με στόχο τα 2,70 ευρώ από 2,50 ευρώ ενώ για τη Eurobank δίνει τιμή στόχο τα 1,70 ευρώ από 1,65 ευρώ. Για τη μετοχή της Alpha bank, η σύσταση είναι υποαπόδοση και τιμή στόχο στα 1,10 ευρώ.

Σε αναβάθμιση των τιμών – στόχων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, προχώρησε και η Axia Securities, ενώ διατηρεί τη σύσταση «αγορά».

Για την Alpha Bank η τιμή – στόχος αυξάνεται στα 2 ευρώ (από 1,80 ευρώ), για τη Eurobank στα 2 ευρώ (από 1,80 ευρώ), για την Εθνική στα 7,2 ευρώ (από 5,5 ευρώ) και για την Πειραιώς στα 3,4 ευρώ (από 3,1 ευρώ).