

Μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού εξαιτίας του «βέτο» του ΣΥΡΙΖΑ και την ταυτόχρονη διατήρηση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, αφού δεν συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες 200 ψήφοι, παραμένει σε ισχύ ο νόμος Θεοδωρικάκου που είχε ψηφισθεί το 2019.
Τι ισχύει όμως σύμφωνα με εκείνον τον νόμο για το δικαίωμα ψήφου του απόδημου ελληνισμού;
Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
α. Τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα
β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.
Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου 4 είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας) αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα.
Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως:
α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής
γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή
Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας:
-δεν έχει συμπληρώσει 30 ζωής και
– έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, περίπου 340.000 Έλληνες του εξωτερικού πληρούσαν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο καθεστώς του νόμου το 2019 και θα μπορούν να διευκολυνθούν και να ψηφίσουν από τον τόπο καταγωγής τους.
Σε αυτούς πρέπει να συνυπολογιστούν και χιλιάδες νέοι έως 30 ετών που έφυγαν την τελευταία 10ετία από την χώρα μας για σπουδές ή εργασία και εξαιρούνται από τα συγκεκριμένα κριτήρια.
Όπως είχε τονίσει τότε ο τέως υπουργός Εσωτερικών, το νομοσχέδιο δεν ικανοποιούσε την αρχική θέση της κυβέρνησης που προέβλεπε διευκόλυνση όλων των Ελλήνων του εξωτερικού με επιστολική ψήφο, ωστόσο αποτελούσε την μόνη ρεαλιστική επιλογή προκειμένου να συγκεντρώσει την συνταγματικά προβλεπόμενη πλειοψηφία για να θεσπιστεί και να πραγματοποιηθεί έτσι το πρώτο βήμα.
Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο θα κριθεί στην πράξη από την συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Σχετικά Νέα
Α. Σαμαράς: Οι εξελίξεις στο διεθνές στερέωμα είναι ραγδαίες και ανησυχητικές
Έντονα επικριτικός ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική εμφανίζεται ο πρώην.
Ν. Ανδρουλάκης: Η πολιτική αλλαγή που ευαγγελίζομαι, τελειώνει τα ολιγοπώλια των τραπεζών, των ακτοπλοϊκών, της εμπορίας τροφίμων, της ενέργειας, της υγείας
«Η άποψη μου είναι ότι αυτό το σύστημα εξουσίας που μας κυβερνά, είναι κυνικό.
Άρθρο Σαμαρά στα ΝΕΑ: Αυτή δεν είναι πια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με άρθρο του στην.