Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για την προστασία της α’ κατοικίας

Στις 12.30 το μεσημέρι θα ξεκινήσει΄στην ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία που αφορά το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και αντικαθιστά τον νόμο Κατσέλη. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία που έγινε δεκτή από το προεδρείο.

Την τροπολογία αναμένεται να υπερψηφίσουν εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. και η Ένωση Κεντρώων, ενώ αρνητική ψήφο θα δώσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και «παρών» θα δηλώσει το ΚΚΕ.

Η τελευταία αλλαγή

Μετά τη μείωση στην αντικειμενική αξία, η κυβέρνηση έφερε νομοτεχνική αλλαγή με την οποία μειώνεται στις 100.000 ευρώ -από 130.000 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά- το ύψος του ληξιπρόθεσμου ορίου για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκαν αναλυτικά στις τρεις βασικές τομές της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι καλύπτει 150.000 δικαιούχους, ήτοι το 70% των δανειοληπτών και είναι ύψους 11 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε ότι οι ευνοϊκοί όροι της ρύθμισης αποτελούν κίνητρο και για τους δανειολήπτες που οι οφειλές τους είναι λίγο παραπάνω από το όριο των 130.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι, ακόμη και αν το δάνειο του είναι 140.000 ευρώ μπορεί να προσπαθήσει να βρει 10.000 ευρώ για να το μειώσει και να ενταχθεί στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη η ρύθμιση έχει τρεις τομές:

διευρύνεται το φάσμα των δικαιούχων.
δίνεται κρατική επιχορήγηση διευκολύνοντας τους δανειολήπτες.
επιμηκύνεται μέχρι 25 χρόνια η εξόφληση του δανείου, μειώνεται το ύψος του επιτοκίου πέφτοντας στο 2% και υπάρχει δυνατότητα διαγραφής υπό προϋποθέσεις του χρέους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε την τροπολογία για την προστασία της α’ κατοικίας «βήμα επιστροφής στην κανονικότητα».

Όπως τόνισε, με την τροπολογία επιμερίζεται το κόστος ανάμεσα σε κράτος, τράπεζες και δανειολήπτες ενώ υπεραμύνθηκε της αλλαγής για τη μείωση του ύψους των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών δανείων σημειώνοντας ότι περιορίζει λίγο μόνο την περίμετρο και δεν επηρεάζει τον πολύ κόσμο.

Όπως είπε, είναι πολύ σημαντική γιατί μετά από αυτό θα έχουμε το πράσινο φως από τον SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Το πρόβλημα του SSM και οποιασδήποτε στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων είναι ότι υπάρχει ρίσκο. Το καλό νέο είναι ότι το ρίσκο δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν περάσει όλα τα “κραστ τεστ” και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν. Ο SSM και η ΕΚΤ ζήτησαν να υπάρξει και εξέταση του δυσμενούς σεναρίου και να μην υπάρξει μεγάλο ρίσκο», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η τροπολογία έχει δύο πυλώνες

Τον παλιό νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και
Τη νέα προσέγγιση για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.
«Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει τα πρώτα βήματα για να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος. Είναι μια κυβέρνηση που λέει ότι βγαίνοντας από τη κρίση πρέπει να μπορέσουν αυτοί που υπέφεραν περισσότερο να δουν το πρόσωπό τους στο καθρέφτη της ανάπτυξης. Αυτό που κάνουμε με τη νέα ρύθμιση είναι ότι έκανε ο Ρούσβελτ τη 10ετία του 1930. Προσπαθεί να μοιραστεί το κόστος ανάμεσα στις τράπεζες, στους δανειολήπτες και στο κράτος».

Επίσης, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν βοηθά στη προσπάθεια να επανέλθει η χώρα στη κανονικότητα σημειώνοντας ότι κάθε φορά που βάζει ένα κριτήριο στη κυβέρνηση και αυτή καταφέρνει και το περνάει με επιτυχία, βρίσκει πάντα να βάλει κάτι άλλο.

Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές για το Κίνημα Αλλαγής, που έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με την τροπολογία και δεν θα την ψηφίσει, λέγοντας ότι προσπαθεί να χτίσει ένα αφήγημα ότι είναι αριστερότερο κόμμα από το ΣΥΡΙΖΑ.

«Ελπίζω στις εκλογές να έχει κάτι καλύτερο να πει γιατί η δυνατότητα τους να πείσουν είναι το ίδιο σαν να προσπαθώ να πείσω ο ίδιος τους Μανδαρίνους της Κίνας ότι εγώ είμαι πιο Κουμφουκιανός από ότι αυτοί της Κίνας», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση της ΝΔ και του αρχηγού της Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.

«Αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης να βραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, ότι υπάρχει αδικία, να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε, το ακούω αλλά όλα τα συστήματα, έχουν μια αδικία. Το ακούω, είναι πρόβλημα, να το συζητήσουμε», ανέφερε.

Η Νέα Δημοκρατία
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, είπε από την πλευρά ότι δεν καλύπτεται από το περιεχόμενο της ρύθμισης για την προστασία της κύριας κατοικίας, αλλά θα την υπερψηφίσει.

Όπως εξήγησε, η ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίας, δεν λύνει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, καλύπτει – δυνητικά – περίπου το 60% από δάνεια 11 δισ. ευρώ από το σύνολο των 240 δισ. ευρώ του ιδιωτικού χρέους έναντι τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και Δημοσίου.

Ωστόσο τόνισε ότι η Ν.Δ. υπερψηφίζει την τροπολογία, διότι δεν θέλει να τιμωρήσει την κοινωνία για τα λάθη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε λαϊκό κόμμα και θέλουμε να εντάξουμε περισσότερους πολίτες σε ένα πλαίσιο προστασίας» είπε.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των βασικών αρχών της «κακής, συριζαϊκής νομοθέτησης», αφού πίσω από τον αξιοπρεπή τίτλο της εναρμόνισης με μια ευρωπαϊκή Οδηγία, συνωστίζονται άσχετες μεταξύ τους διατάξεις, διατάξεις που σε μεγάλο βαθμό αναιρούν ως αποτυχημένες τις προηγούμενες νομοθετικές επιλογές της ίδιας κυβέρνησης.

«Από την άστοχη προσπάθεια έχετε φθάσει πια στην κοινοβουλευτική φαιδρότητα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους υπουργούς και τους κατηγόρησε ότι και με αυτό το σχέδιο νόμου εισηγούνται αδιαφανείς διατάξεις.

Σε αυτές συμπεριέλαβε τη διάταξη για τη δυνατότητα απευθείας παράτασης εμπορικών μισθώσεων ακινήτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου επί δώδεκα χρόνια, αποσπάσεις στη γ.γ. Στρατηγικών Επενδύσεων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, χωρίς υπηρεσιακό συμβούλιο, με μόνη την αξιολόγηση του οικείου γενικού γραμματέα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα