Ψηφιακή διακυβέρνηση: Πλήρως ψηφιοποιημένο το σύστημα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό

Στα έργα που έχουν γίνει αλλά και στις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο άξονα της ψηφιοποίησης του κλάδου της υγείας αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο Health World 2021: «Η κρίση της πανδημίας- η επόμενη μέρα».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος παρουσίασε εκτενώς το σύστημα εμβολιασμού για τον Covid-19, το οποίο όπως είπε ήταν εξ’ ολοκλήρου ψηφιακό, ενώ επισήμανε ότι πολλές χώρες παγκοσμίως το χαρακτήρισαν ως το πιο επιτυχημένο.

Όπως ανέλυσε ο κ. Αναγνωστόπουλος το σύστημα συστάθηκε έτσι ώστε να μην γίνει τίποτε με την προσκόμιση χαρτιών και εγγράφων αλλά μόνο με ψηφιακό τρόπο.

«Είναι πλήρως εξατομικευμένο», αντλεί, με ηλεκτρονικό τρόπο και εφαρμόζοντας τα κατάλληλα τεχνολογικά στοιχεία των προς εμβολιασμό προσώπων όπως είναι μεταξύ άλλων το όνομα, το ΑΜΚΑ, η ομάδα προς εμβολιασμό και στοιχεία επικοινωνίας (ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας, ταχυδρομικό κώδικα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και αριθμό κινητού τηλεφώνου), ανάλογα με τα κριτήρια και την κατηγοριοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Με αυτόν τον τρόπο υιοθετήσαμε μια πιο ενεργή προσέγγιση το να πάμε εμείς στον πολίτη κι όχι ο πολίτης να έρθει στο κράτος» σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος και επεσήμανε ότι η φιλοσοφία στην οποία κινείται το υπουργείο είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή από την ΕΕ και παρουσιάστηκε ενώπιον του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Στον κατάλογο της έργων του υπουργείου προστίθεται και το σύστημα άυλης συνταγογράφησης το οποίο επιτρέπει στους πολίτες να λαμβάνουν μέσω e-mail ή γραπτού μηνύματος τη συνταγογράφηση του γιατρού.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος είναι το myhealthapp, μια εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους, τις ιατρικές συνταγές από το 2012 μέχρι σήμερα και πλέον και στις ιατρικές βεβαιώσεις, ενώ πρόσθεσε και ότι ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η δήλωση αυτοδιαγνωστικών τεστ μέσω του gov.gr, όπου καταγράφηκαν μεγάλα νούμερα με 1 εκατ. πολίτες να ανεβάζουν το αποτέλεσμα του self test μόνο σε μια μέρα, κυρίως την Κυριακή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα