Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία μετά την άρνηση της ΕΕ να δρομολογήσει τις διαδικασίες ένταξής της και την προκήρυξη εκλογών από τον Ζόραν Ζάεφ. Ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί στενά όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα και δεν κρύβει την αγωνία του για τις συνέπειες που θα επιφέρει το γαλλικό βέτο στην ευρύτερη περιοχή.
Μάλιστα όπως είπε και στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Κρήτη TV στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Χανιά και Ρέθυμνο ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι η χώρα μπαίνει σε μία αχρείαστη περιπέτεια λόγω των εξελίξεων στη Βόρεια Μακεδονία αποδίδοντας ευθύνες και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Από τη μία στον ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν κάθε πτυχή της Συμφωνίας των Πρεσπών θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να καταρρεύσει, από την άλλη όμως διαπιστώνουν την απουσία της χώρας από τις διαβουλεύσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας την ώρα που η Ιταλία ετοιμάζεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η αδράνεια που δείχνει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα μετατρέπει την Ελλάδα σε μία χώρα που απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις στη γειτονιά της, τα Δυτικά Βαλκάνια, αντί να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές. Επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης αποδέχτηκε χωρίς ενστάσεις τη σύνδεση της ενταξιακής πορείας της Β. Μακεδονίας με την Αλβανίας χωρίς να απαιτήσει καν μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και αυτό διότι -όπως λένε- παραμένει δέσμιος των εσωκομματικών του ισορροπιών. Συγχρόνως, πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αντί να ενεργοποιηθεί μετά το γαλλικό βέτο και να δράσει, παρακολουθεί με αμηχανία μία τρίτη χώρα όπως η Ιταλία να προτείνει την επανεκκίνηση του διαλόγου για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τον Νοέμβριο από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι κάποιοι στην κυβέρνηση-τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ανόητους- πανηγυρίζουν για τις εξελίξεις, όμως εκτιμούν ότι όσοι από τη ΝΔ βλέπουν πιο καθαρά επί της ουσίας τρέμουν μην τυχόν και εκλεγεί στην κυβέρνηση το αδελφό τους κόμμα το VMRO και ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κάτι που με βάση τις σημερινές δημοσκοπήσεις στην Βόρεια Μακεδονία δεν θεωρείται καθόλου απίθανο.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά του βουλευτή της ΝΔ Σαλμά «πως σημασία έχει ότι επετεύχθη αυτό το οποίο έλεγε η ΝΔ προεκλογικά, το βέτο, η μη εισδοχή» αλλά και το σχόλιο του έτερου κυβερνητικού βουλευτή Μπογδάνου πως «ο πρωθυπουργός δεν έκανε τον κακό και έμεινε να βλέπει».

Ένας από τους ορατούς κινδύνους τη σύνδεσης/σύζευξης της ενταξιακής πορείας Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας (επειδή έχουν αλβανικό πληθυσμό) είναι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και η αναγνώριση της λογικής της μεγάλης Αλβανίας -κάτι που υπονόησε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Σχετικά Νέα