Πρωτοβουλία ειρήνης με υπογραφή Καρεμπέ και πάνω από 100 κορυφαίων αθλητών

Ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού, πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης με την εθνική Γαλλίας, Κριστιάν Καρεμπέ, συγκαταλέγεται μεταξύ των περισσότερων από 100 κορυφαίων αθλητών που υπέγραψαν υπέρ της ειρήνης, σε μία πρωτοβουλία της Peace and Sport, οργανισμού που είναι αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Έθνη, για την προώθηση της Ειρήνης μέσω του Αθλητισμού, με έδρα το Πριγκιπάτο του Μονακό υπό την Υψηλή Αιγίδα του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β΄.

«Αθλητισμός: απάντηση για την ειρήνη, ενωθείτε για την ειρήνη», είναι ο τίτλος από την Peace and Sport, που δημοσιεύει σήμερα η Monaco-Matin και κάτω από τον οποίο υπάρχουν οι υπογραφές περισσότερων από εκατό αθλητών που εκπροσωπούν 33 αθλήματα, περισσότερες από 20 χώρες, ανάμεσά τους 30 Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, αλλά και 15 παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Είναι μία έκκληση με την ελπίδα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα ανανεώσουν τον διάλογο.

«Η “Peace and Sport” απευθύνει σήμερα έκκληση για αδελφοσύνη, ζητώντας από όλους να δείξουν τη δέσμευσή τους στον διάλογο, δείχνοντας την #Λευκή Κάρτα τους, ένα σύμβολο ειρήνης μέσω του αθλητισμού.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, που τώρα μοιάζουν τόσο μακρινές, μια μικρή χειρονομία μεγάλης σημασίας σηματοδότησε την τελετή απονομής μεταλλίων για το αγώνισμα του άλματος στο σκι των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου: Ο Ουκρανός Ολεξάντρ Αμπραμένκο, αφού κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο (σ.σ: ασημένιο) της χώρας του, αγκάλιασε για αρκετή ώρα τον ανταγωνιστή του, Ιλία Μπούροφ, εκπρόσωπο της ομάδας της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ROC), που ήταν τρίτος στο βάθρο. Ένας συμβολικός εναγκαλισμός στο βάθρο, που μάλλον πέρασε απαρατήρητος από τον πολύ κόσμο. Λίγες μέρες αργότερα, τα ρωσικά τανκς πέρασαν τα σύνορα των δύο χωρών και η επιλογή των όπλων προτιμήθηκε από αυτή του διαλόγου.

Έκτοτε, έχουν επιβληθεί πολλές κυρώσεις στον οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και στρατιωτικό τομέα και οι παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες έχουν προσθέσει τα δικά τους μέτρα αποκλεισμού έναντι αυτής της απαράδεκτης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και αυτής της επίθεσης σε ένα κυρίαρχο κράτος. Μήπως πρέπει να ξεχάσουμε τη συμβολική σημασία της αγκαλιάς μεταξύ του Αμπραμένκο και του Μπούροφ;

Αυτό θα ήταν σαν να ξεχνάμε τη δύναμη του αθλητισμού και την ικανότητά του να ενώνει και να κινεί. Αυτό θα σήμαινε να ξεχάσουμε ότι ο αθλητισμός, ως προς την ουδετερότητά του, τη δικαιοσύνη και την καθολικότητά του, είναι ένας φορέας φοβερός για τη δημιουργία διαλόγου και την προώθηση της ειρήνης.

Αυτό θα ήταν σαν να ξεχάσουμε ότι, πέρα από τα τείχη που πολλαπλασιάζονται και τις σφαίρες που σκοτώνουν, υπάρχει μια παγκόσμια κοινότητα ειρήνης μέσω του αθλητισμού που μοιράζεται τις ίδιες αξίες και πιστεύει στην αποτελεσματικότητα της «ήπιας διπλωματίας» αναφέρεται στο κείμενο.

«Χωρίς να περιμένει. Η “Peace and Sport” εδώ και 15 χρόνια βασίζεται στη δράση αθλητών και Πρωταθλητών για την Ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Η αύρα αυτών των αθλητών τούς επιτρέπει να φέρουν ελπίδα στον κόσμο. Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, τον αντιπρόεδρο της “Peace and Sport”, Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο οποίος ξεκίνησε με τους συμπαίκτες του την ειρηνευτική διαδικασία στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Και τις τελευταίες ώρες, ακόμη περισσότεροι αθλητές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, συμμετείχαν σε πολλαπλές συμβολικές δράσεις, κάνοντας εντύπωση με το παράδειγμά τους. Αντιμέτωπο με τη βία των μαχών, το αθλητικό κίνημα κινητοποιήθηκε και έκανε τη φωνή του να ακουστεί».

Η #Λευκή Κάρτα που αναφέρεται θεωρείται από την Peace and Sport «Σύμβολο Ειρήνης μέσω του Αθλητισμού», ξεκίνησε και χρησιμοποιείται από το 2013 για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, κάθε 6 Απριλίου, φτάνοντας να συγκεντρώσει στα social media περισσότερους από 170 εκατομμύρια ανθρώπους το 2021.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα