Πρώτοι, αλλά όχι αυτοδύναμοι, οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας αναμένεται να επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο, χωρίς όμως να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία. Η κυβερνώσα παράταξη, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κόστα, φαίνεται να διατηρεί την εμπιστοσύνη του 35,5% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα της εταιρείας Multidados, σε αντιδιαστολή με προηγούμενες έρευνες, βάσει των οποίων οι Σοσιαλιστές διεκδικούσαν την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Παράλληλα, η εκλογική επιρροή της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών εξακολουθεί να μειώνεται, υπερβαίνοντας οριακά το 20%, έπειτα από την καταβαράθρωση του κυβερνητικού συνασπισμού τους με το Λαϊκό Κόμμα στις εκλογές του 2015, ως απόληξη της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας. Η κατανομή των εδρών στην πορτογαλική Συνέλευση της Δημοκρατίας συντελείται βάσει ενός αναλογικού, εκλογικού συστήματος, το οποίο de facto προϋποθέτει την επίτευξη ποσοστού 42-45%, για την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαντάζει πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με το Αριστερό Μπλοκ και τους Κομμουνιστές, σε άμεση συνέχιση της κυβερνητικής πορείας των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθότι τα συμπολιτευόμενα κόμματα παρουσιάζουν ποσοστά της τάξεως του 14,7% και 5,6% αντιστοίχως, ενώ καταλυτικό ρόλο ενδέχεται να διαδραματίσει και η παράταξη Ανθρωποι-Ζώα-Φύση, η οποία κατόρθωσε να εισέλθει στο Ευρωκοινοβούλιο στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Σχετικά Νέα