Ιδιαίτερα υψηλές μέγιστες επικράτησαν την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα. Με εξαίρεση τις Κυκλάδες και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε όλα τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας ο υδράργυρος ξεπέρασε σε κάποιον μετεωρολογικό σταθμό τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως καταγράφηκε από 63 σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στα Αρφαρά Μεσσηνίας, με τον υδράργυρο να φτάνει στους 42,5 βαθμούς Κελσίου. Ο υδράργυρος ξεπέρασε επίσης τους 42 βαθμούς Κελσίου στο Αστέρι Λακωνίας, στη Σπάρτη και στο Άργος.
Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί:
Για επικίνδυνο φαινόμενο -με μεγάλη διάρκεια και μικρό θερμοκρασιακό εύρος (διαφορά μέγιστης – ελάχιστης θερμοκρασίας)- κάνει λόγο σε νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αναφορικά με την εξέλιξη του κύματος καύσωνα.
Σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της 26ης Ιουλίου, και σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, η ΕΜΥ επισημαίνει ότι η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές.
Συστάσεις προς τους πολίτες απηύθυνε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα, και τους καλεί «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών».