Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν, συζήτησαν για 30 λεπτά και για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Την πρώτη τους επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι για 30 περίπου λεπτά συζήτησαν όλα τα διμερή θέματα αλλά και τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο.

Η πρώτη συνομιλία των δύο ανδρών, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, έρχεται στον απόηχο του μηνύματος Μπάιντεν για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, όπου τόνισε ότι η σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδας «θα είναι στενότερη από ποτέ» κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης.

Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν που συμμετείχε ως επίσημος προσκεκλημένος της Κομισιόν στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής έστειλε σαφές μήνυμα ότι οι ευρωατλαντικές σχέσεις περνούν σε μια νέα εποχή, ενώ σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, εξέφρασε την ανησυχία του για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και τους στενότερους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία.

Στην κοινή τους πάντως δήλωση, οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν λόγο για απειλή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ενώ υπόσχονται στενότερους οικονομικούς δεσμούς εφόσον η Άγκυρα δεν επαναλάβει τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, ο Μπάιντεν είπε ότι θέλει να δει έναν υγιή ανταγωνισμό με την Κίνα και ελπίζει για μεγαλύτερο συντονισμό ειδικά στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της ενέργειας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα