Πρόταση Τσίπρα για επέκταση των 120 δόσεων στην εφορία και για επιχειρήσεις

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΤ3 και αναφερόμενος στην ρύθμιση των 120 δόσεων δήλωσε πρόθυμος – αν συμφωνήσει και η Νέα Δημοκρατία – να προωθήσει άμεσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις με τζίρο ως δύο εκατ. ευρώ να ρυθμίζουν τις οφειλές τους στη εφορία μέχρι και 120 δόσεις.

Προϋπόθεση βέβαια όπως είπε είναι να δεχθούν αυτήν την επέκταση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η ΝΔ, η οποία σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε ταμεία και εφορίες. Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης είχε πει ότι οι ρυθμίσεις υπονομεύουν την οικονομία, ενώ ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για αλλαγή πλαισίου στις 120 δόσεις

Η επέκταση, όπως την πρότεινε ο πρωθυπουργός, μπορεί να βοηθήσει την ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων. Ως γνωστόν ο μικρός αριθμός των δόσεων (από 24 έως και 36) που επέτρεπε ο νόμος να ρυθμίσουν οι επιχειρήσεις τις οφειλές τους στην εφορία ήταν αυτό που είχε δεχθεί τις περισσότερες επικρίσεις.

Ωστόσο ο περιορισμός αυτός επιβλήθηκε από και από τους δανειστές ώστε να μην υπάρχει η λογική των μακροχρόνιων ρυθμίσεων οφειλών στις επιχειρήσεις και δημιουργούνταν μια κουλτούρα αθέτησης των υποχρεώσεων τους.
Οι περιορισμοί που τέθηκαν οδήγησαν στο να μετρούνται σε μερικές δεκάδες οι αιτήσεις για την ένταξη στην ρύθμιση στην εφορίας από επιχειρήσεις. Τούτο διότι, καθώς φαίνεται, είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις που βλέπουν ως ευκαιρία να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους με περισσότερες δόσεις από αυτές της πάγιας 12μηνης έως 24μηνης ρύθμισης που συνεχίζει να ισχύει.

Αναλογικά περισσότεροι είναι οι ιδιώτες μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση για την εφορία. Έναν μήνα μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας, οι αιτήσεις είχαν φτάσει τις 185.000 και το ρυθμισμένο ποσό τα 805 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο από αυτό των επιχειρήσεων αλλά είναι μάλλον απογοητευτικό από το γεγονός ότι περίπου μόλις 4 στους 100 (από τα 3,7 εκατ. οφειλετών που χρωστούν έως και 10.000 ευρώ στην εφορία) έσπευσαν να μπουν και να ρυθμίσουν την οφειλή τους.

Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξε και η πρόωρη προκήρυξη εκλογών αφού σε προεκλογικές περιόδους αναμένεται μια ύφεση στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, Όλοι δε οι οφειλέτες της εφορίας περιμένουν μια καλύτερη ρύθμιση μετά τις εκλογές.

Σχετικά Νέα