Πρόταση της ΕE να δεχτούν τα κράτη την αναβολή του Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχθούν μια νέα, αναβολή του Brexit, την τρίτη κατά σειρά, έπειτα από το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στην Βουλή των Κοινοτήτων το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μπορεί να εξασφάλισε την Τρίτη την έγκριση της συμφωνίας διαζυγίου, ωστόσο, οι βουλευτές απέρριψαν το χρονοδιάγραμμα που ήθελε να τους επιβάλει για την εξέταση του 115σέλιδου νομοσχεδίου για την εφαρμογή της συμφωνίας του.

Κατά συνέπεια, ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την διακοπή της εξέτασης της συμφωνίας μέχρι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει για την νέα μετάθεση της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εάν οι 27 αποφασίσουν να δώσουν στο Λονδίνο παράταση τριών μηνών, την οποία αναγκάσθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο να ζητήσει ο Μπόρις Τζόνσον, ο βρετανός πρωθυπουργός είναι πιθανόν να επιδιώξει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αυτό το σενάριο «φαίνεται ότι είναι ο μόνος τρόπος για την άρση του αδιεξόδου», δήλωσε στο BBC ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ.

Εν τω μεταξύ, συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών μελών της Ένωσης έχει προγραμματισθεί στις Βρυξέλλες σήμερα Τετάρτη, για να συζητηθεί η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ.

Σχετικά Νέα