Πρόταση μομφής κατά του Μακρόν προαναγγέλλουν οι Αριστεροί της Nupes

Σε διακεκαυμένη ζώνη φαίνεται ότι θα εξελιχθεί το Γαλλικό κοινοβούλιο για τον Γάλλο πρόεδρο και την κυβέρνηση του καθώς η γαλλική αριστερή συμμαχία Nupes δήλωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να υποβάλει ψήφο εμπιστοσύνης κατά της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 5 Ιουλίου ενώ η Λεπέν είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ότι θα ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της.

Πάντως, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, η Nupes είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, μετά τις εκλογές της Κυριακής, αλλά δεν έχει από μόνη της αρκετές ψήφους για να εγκριθεί η ψήφος δυσπιστίας και έχει λίγους συμμάχους σε ένα πολύ κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Η πρόταση μομφής είναι ένα μέτρο που επιτρέπει στους βουλευτές να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για μια κυβέρνηση και μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή της. Ωστόσο, αυτός ο τύπος προσέγγισης σπάνια έχει πετύχει και φαίνεται περίπλοκος σήμερα. Απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία και άρα συμμαχία, που είναι απίθανο στη συγκεκριμένη περίπτωση, μεταξύ όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, όπως σχολιάζει η Figaro.

Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού (RN), Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε σήμερα ότι δε θα «ξαναπάρει τα ηνία της ηγεσίας» του κόμματός της για να επικεντρωθεί στην προεδρία αυτής της πολύ μεγάλης κοινοβουλευτικής ομάδας της.

Η Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόσθεσε ότι θα «καλέσει» τους 89 βουλευτές της «να επιδιώξουν την αριστεία». «Πρέπει να είμαστε καλύτεροι, πιο σκληρά εργαζόμενοι, πιο αποτελεσματικοί, πιο αποδοτικοί», τόνισε θέλοντας να διαχωρίσει την στάση της νέας άκρως πολυπληθέστερης κοινοβουλευτικής ομάδας από εκείνην των όχι και τόσο συνεπών στις παρουσίες τους οκτώ βουλευτών που είχε το κόμμα της μέχρι πρότινος.

Διευκρίνισε ότι η ομάδα της δεν θα είναι «μια ομάδα αποκλειστικά RN» και ότι θα «προτίθεται να υποδεχτεί» βουλευτές που εκλέγονται «χάρη στους ψηφοφόρους του RN» και που την είχαν υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι η Λεπέν αναμένεται να εξαντλήσει όλα τα μέσα που τής δίνει ο κανονισμός της Βουλής για να κάνει δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα