

Η θητεία του Πούτιν ως προέδρου λήγει το 2024 και μπορεί να διεκδικήσει δύο ακόμη θητείες βάσει συνταγματικών τροποποιήσεων που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Σύμφωνα με τα προηγούμενα συνταγματικά πλαίσια, θα του είχε απαγορευτεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.
Το ψήφισμα που πρότειναν δύο Αμερικανοί βουλευτές αναφέρει ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν ήταν παράνομες και οποιαδήποτε προσπάθεια του Πούτιν να παραμείνει στο αξίωμα μετά τον Μάιο του 2024 «θα δικαιολογεί τη μη αναγνώρισή του εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών», σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή Στιβ Κοέν, ενός από τους νομοθέτες που συνέταξαν το ψήφισμα και την οποία ανήρτησε στην ιστοσελίδα του.
Το Κρεμλίνο κατήγγειλε σήμερα ως «παράλογο» το ψήφισμα που πρότειναν Αμερικανοί νομοθέτες, με το οποίο ζητούν να μην αναγνωρίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν ως πρόεδρος της Ρωσίας εάν παραμείνει στην εξουσία μετά το 2024, χαρακτηρίζοντάς το «εξαίσια παρέμβαση των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».
«Κάθε φορά μας φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο παράλογο, επιθετικό, μη φιλικό και μη εποικοδομητικό που μπορεί να έρθει από αυτή την πλευρά του ωκεανού, και κάθε φορά κάνουμε λάθος, δυστυχώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Πρόκειται για μια εξαίσια επίδειξη όχι μόνο προς τη Ρωσία, αλλά και προς όλες τις χώρες του κόσμου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεμβαίνουν επίσημα στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι το Κρεμλίνο θεωρεί απαράδεκτες παρόμοιες πρωτοβουλίες όπως αυτό το σχέδιο ψηφίσματος, δηλώνοντας ότι «μόνο οι Ρώσοι μπορούν να αποφασίσουν, ποιος και πότε πρέπει να είναι πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» όπως και ότι «καμία άλλη χώρα του κόσμου, ούτε βουλευτές καμιάς άλλης χώρας του κόσμου, δεν έχουν κανένα δικαίωμα, να διεκδικούν κάτι τέτοιο».
Ο Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο δεν βλέπει τον λόγο να αντιδράσει σε μια τέτοια «ανεπιτυχή πρωτοβουλία», όπως χαρακτήρισε το προταθέν ψήφισμα, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι Ρώσοι βουλευτές θα αντιδράσουν στην πρωτοβουλία αυτή των Αμερικανών βουλευτών καθώς όπως είπε «η άνευ προηγουμένου αυτή νομοθετική δραστηριότητα των Αμερικανών βουλευτών δεν εντάσσεται σε κανένα πλαίσιο των σύγχρονων διεθνών σχέσεων».
Ο Κονσταντίν Κόσατσεφ, αναπληρωτής πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι το ψήφισμα αποτελεί «πρόκληση που αποσκοπεί στη διατάραξη της εκκολαπτόμενης εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων».
«Αυτή τη φορά οι Αμερικανοί άρχισαν να παρεμβαίνουν στις προεδρικές εκλογές αρκετά νωρίς», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε χθες Πέμπτη «μη ικανοποιητικές», τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, αλλά δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με τις ΗΠΑ. Το Κρεμλίνο έθεσε το ενδεχόμενο μιας δεύτερης συνόδου κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο Πούτιν, ο οποίος είναι 69 ετών και βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από τις αρχές του αιώνα, δεν έχει δηλώσει μέχρι στιγμής αν σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2024.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Ένας αγώνας εξουσίας στο Βατικανό ξεκινά: Θα βγει από το κονκλάβιο ένας «αντι Φραγκίσκος» πάπας;
Καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος «επέστρεψε στο σπίτι του Πατέρα» όπως ανακοίνωσε ο Ιρλανδοαμερικανός καρδινάλιος.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο χρώμα
Χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να διεγείρει συγκεκριμένα φωτοευαίσθητα κύτταρα του.
Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα παρέτεινε έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του πυρός μετά τον φονικό σεισμό
Η χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι παρατείνει έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του.
Οι τελευταίες ώρες του Πάπα Φραγκίσκου, μετά την εμφάνισή του την Κυριακή του Πάσχα
Την Κυριακή του Πάσχα, ο 88χρονος βαριά άρρωστος και εμφανώς καταβεβλημένος Πάπας Φραγκίσκος αψήφησε.