Πρόσβαση στους ασθενείς που βρίσκονται στη Γάζα ζητεί ο ΠΟΥ

Να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε ασθενείς που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και να έχει ελεύθερη διέλευση ώστε να καταφέρει να τους μεταφέρει εκτός του θύλακα προκειμένου να λάβουν ιατρική θεραπεία ζήτησε την Παρασκευή (28/5) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Φαντέλα Σαΐμπ σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τόνισε πως περίπου 600 ασθενείς, περιλαμβανομένων ορισμένων με χρόνια νοσήματα, έπρεπε να μεταφερθούν εκτός του παλαιστινιακού θυλάκου από την έναρξη των εχθροπραξιών νωρίτερα αυτό τον μήνα, αλλά δεν μπόρεσαν λόγω του κλεισίματος των περασμάτων.

«Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τους Παλαιστινίους να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται, ιδιαίτερα βοηθώντας τους να λάβουν θεραπεία εκτός της Λωρίδας της Γάζας» είπε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει παρουσία επί του πεδίου, όπως ανέφερε η Σαΐμπ, αλλά δεν ήταν σε θέση να πει αν αυτή την ώρα έχει οποιαδήποτε πρόσβαση απ’ έξω. Άλλες οργανώσεις βοήθειας διαμαρτύρονται για περιορισμένη ανθρωπιστική πρόσβαση και προμήθειες φαρμάκων.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Οι εγκαταστάσεις κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν από ανθρώπους που χρειάζονται ιατρική βοήθεια

Δεκάδες ιατρικά κέντρα υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών νωρίτερα αυτόν τον μήνα και ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι οι εγκαταστάσεις κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν από ανθρώπους που χρειάζονται ιατρική βοήθεια.

«Η δυνατότητα του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί έχει καταρρεύσει πλήρως» σημείωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στους δημοσιογράφους η Χέλεν Ότενς-Πάτερσον, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών χωρίς σύνορα (MSF) στη Γάζα.

Σε μια ένδειξη των προκλήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, είπε πως μια ομάδα των MSF χρειάστηκε να «περπατήσει μέσα από μπάζα και γυαλιά» προκειμένου να φθάσει σε ένα συγκρότημα κτιρίων του υπουργείου Υγείας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Εργαζόμενοι σε οργανώσεις βοήθειας εξέφρασαν επίσης ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση των μολύνσεων COVID-19 μετά την πιο πρόσφατη βία, καθώς πολλοί άνθρωποι που εκτοπίστηκαν από τους βομβαρδισμούς συνωστίστηκαν όλοι μαζί σε ξενώνες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα