Προσπάθεια ανατροπής της απόφασης του Αρείου Πάγου για πλειστηριασμούς και funds

Νομικοί τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει με τo θέμα των πλειστηριασμών των funds και των servicers.

Και αυτό γιατί ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μία δικαστική επιχείρηση για να αναστραπεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία οι δανειολήπτες έχασαν τη μάχη, καθως απορρίφθηκαν οι προσφυγές τους :κατά της δυνατότητας των εταιριών διαχείρισης να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς.

Υπενθυμίζεται, πως πρόσφατα και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (πρόεδρος η Μαρία Γεωργίου και εισηγήτρια η αρεοπαγίτης Κανέλλα Τζαβέλα), δημοσίευσε την υπ’ αριθμ. 1/2023 απόφασή της με την οποία κατά συντριπτική πλειοψηφία (56-9) τάχθηκε υπέρ των θέσεων των funds.

Πρόκειται για μία απόφαση με την οποία… ισοπεδώθηκε το τελευταίο νομικό ανάχωμα χιλιάδων δανειοληπτών για να ανακόψουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Μάλιστα, η επίμαχη απόφαση προκάλεσε πολιτική θύελλα, τόσο για την ταχύτητα με την οποία εκδόθηκε όσο και για την συνταύτιση της πλειοψηφούσας άποψης των δικαστών με τους νομικούς ισχυρισμούς των διαχειριστών δανείων.

Δανειολείπτες: Δεύτερη ευκαιρία
Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν πως χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκονται τωρα μπροστα σε ένα παράθυρο δεύτερης ευκαιρίας.

Όπως λένε το παράθυρο αυτό μπορεί να ανοίξει από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώπιον του οποίου υποβλήθηκε αίτημα διεξαγωγής πιλοτικής δίκης σχετικά με τη δυνατότητα των funds να ενεργούν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

Το αίτημα υποβλήθηκε από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Σύνδεσμος Δήμων Κοιμητηρίου Σχιστού (ΣΥΝ.ΔΗ.ΚΟ.Σ), σε βάρος του οποίου είχε επιβληθεί κατάσχεση από Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) του Ν. 4354/2015 και υποβλήθηκε από τον δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω Βασίλειο Χατζηγιαννάκη.

Το δικαστήριο του πρώτου βαθμού δικαίωσε τον Σύνδεσμο και η Εταιρεία Διαχείρισης άσκησε έφεση. Ο ΣΥΝ.ΔΗ.ΚΟ.Σ έχει συσταθεί ως ΝΠΔΔ με σκοπό τη λειτουργία διαδημοτικού Κοιμητηρίου με μέλη του, τους Δήμους Πειραιώς, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Μοσχάτου – Ταύρου, Περάματος και Κορυδαλλού.

Η διαδικασία

Εάν το αίτημα γίνει δεκτό, το ΣτΕ θα δικάσει την υπόθεση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3900/2010 και σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας διαφωνήσει με την υπάρχουσα απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (1/2023), η υπόθεση, όπως προβλέπεται, θα παραπεμφθεί προς επίλυση της διαφωνίας μεταξύ των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Εκεί λοιπόν στο Ανώτατο Δικαστικό επίπεδο της χώρας μπορεί να σημειωθεί ακόμα και ανατροπή των δεδομένων, όπως τα διαμόρφωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Πρόκειται, δηλαδή, για μία διαδικασία, η οποία δίνει μία δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες δανειολήπτες, αφού η απόφαση του ΑΕΔ -εφόσον η υπόθεση φθάσει μέχρι το ΑΕΔ- θα είναι δεσμευτική για τα αστικά και διοικητικά δικαστήρια.

Δανειολήπτες: Η απόφαση του Αρείου Πάγου
Θα πρέπει να επισημανθεί πως υπ’ αριθμ. 1/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου, υιοθέτησε τα δυο επωφελή για τα funds τμήματα των νόμων του 2003 και του 2015 και αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds (ερμηνεύοντας το νόμο του 2015) και ταυτόχρονα να έχουν ειδικό φορολογικό καθεστώς με βάση τον νόμο του 2003.

Με αυτή την κρίση της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άνοιξε διάπλατα το δρόμο στα funds, προκειμένου να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Στο «δια ταύτα» της απόφασής τους οι ανώτατοι δικαστές αναφέρουν τα εξής:

«Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) έχουν την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων».

Σημειώνεται, πως τα εννέα μέλη τα οποία μειοψήφησαν και εξέφρασαν αντίθετη άποψη, είναι οι αρεοπαγίτες: Κωστούλα Πρίγγουρη, Ελένη Μπερτσιά, Παρασκευή Τσούμαρη, Παναγιώτης Βενιζελέας, Κωνσταντίνα Νάκου, Μαρία Χασιρτζόγλου, Ευτύχιος Νικόπουλος, Χρυσούλα Πλατιά και Βαρβάρα Πάπαρη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα