Προσωρινή στέγη για πρόσφυγες από το κέντρο υποδοχής της Μόριας

Έφτασε στη Θεσ/νίκη το δεύτερο πλοίο από τη Λέσβο. •Σε δομή φιλοξενίας στο Κιλκίς οι περισσότεροι πρόσφυγες. •Αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.
Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έφτασε το πρωί της Τρίτης το δεύτερο πλοίο από τη Λέσβο που μεταφέρει πρόσφυγες από το κέντρο υποδοχής της Μόριας. Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα που μετακινείται στην ενδοχώρα (βόρεια Ελλάδα) και θα παραμείνουν στις δομές φιλοξενίας για ακόμη μια μακρά περίοδο διαμονής έως ότου κριθεί οριστικά η τύχη τους από τις αρμόδιες Επιτροπές Ασύλου.

Οι 379 από όσους έφτασαν σήμερα (σε σύνολο 720 άτομα) αναμένεται να μετακινηθούν στη Νέα Καβάλα και οι υπόλοιποι σε άλλες δομές.

Χθες το απόγευμα κατέπλευσε το πρώτο πλοίο με περίπου 640 πρόσφυγες που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με 21 λεωφορεία στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί 200 σκηνές για την προσωρινή φιλοξενία τους.

Κίνδυνος λειψυδρίας
Η μετακίνηση στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας προκαλεί αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και όπως γράφει η «Εφ.Συν.», ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης σε αλλεπάλληλες δηλώσεις του αναφέρεται στον κίνδυνο λειψυδρίας.

Ζητά τη λήψη μέτρων για να αποφευχθούν υγειονομικά προβλήματα, αλλά και ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο Πολύκαστρο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, στη Νέα Καβάλα ήδη φιλοξενούνται 1.200 άτομα και πρώτο ζήτημα είναι η υδροδότηση, καθώς το κέντρο φιλοξενίας υδροδοτείται από τον ίδιο αγωγό που παίρνει νερό και το χωριό της Νέας Καβάλας, αλλά και εγκαταστάσεις κτηνοτρόφων.

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ
Η μεταφορά πραγματοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής των αποφάσεων της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, που έγινε το περασμένο Σάββατο.

Η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν από το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα», αναφέρει το υπουργείο.

Φέτος οι προσφυγικές ροές παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η κυβέρνηση άργησε χαρακτηριστικά ενώ οι τελευταίες κινήσεις δείχνουν πως δεν υπήρξε ο απαιτούμενος σχεδιασμός.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα