Προσωπάρχης Μπάιντεν: Η απάντηση στη Ρωσία θα είναι κάτι «παραπάνω» από κυρώσεις

Ο επόμενος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρον Κλάιν δήλωσε ότι η απάντηση του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν στην μεγάλη κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η χώρα την περασμένη εβδομάδα και για την οποία φέρεται να ευθύνεται η Ρωσία θα είναι κάτι “παραπάνω” από κυρώσεις.

Ο Ρον Κλάιν είπε ότι ο Μπάιντεν χαρτογραφεί τους τρόπους για να απαντήσει στην επίθεση που δέχθηκαν υπουργεία, υπηρεσίες, οργανισμοί και επιχειρήσεις για την οποία σύμφωνα με ειδικούς ευθύνεται το Κρεμλίνο.

“Δεν είναι μόνο κυρώσεις. Είναι βήματα και πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να υποβαθμίσουμε την ικανότητα ξένων παραγόντων να συμμετέχουν σε αυτές τις επιθέσεις”, δήλωσε ο Κλάιν στο “Face the Nation” του CBS.

“Μέχρι τώρα έχουμε ακούσει είναι ένα μήνυμα από τον Υπουργό Εξωτερικών, ένα διαφορετικό μήνυμα από τον Λευκό Οίκο, ένα διαφορετικό μήνυμα από τη ροή του προέδρου στο Twitter”, πρόσθεσε ο Κλάιν αναφερόμενος στην απάντηση της απερχόμενης διοίκησης.

Ο Κρίστοφερ Κρέμπς, που απολύθηκε τον Τραμπ τον περασμένο μήνα ως διευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και υποδομής (Cisa) δήλωσε οτι η κυβερνοεπίθεση είναι πιθανότατα έργο της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού SVR.

“Οσοι δουλεύουν για αυτή την υπηρεσία είναι συλλέκτες πληροφοριών,” είπε ο Κρέμπς στο CNN. “Ψάχνουν για πολιτικές αποφάσεις, αναζητούν διπλωματικές διαπραγματεύσεις σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες”.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι η κυβερνοεπίθεση παραβίασε τα συστήματα ασφαλείας των Υπουργείων Άμυνας, Πολιτείας, Εσωτερικής Ασφάλειας, Υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Ενέργειας και την Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας – καθώς και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Παράλληλα, επίθεση δέχθηκε και η Microsoft, o πρόεδρος της οποίας Μπραντ Σμιθ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι πιθανότατα να είναι η σοβαρότερη που έχει εκδηλωθεί στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, ίσως και τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Αρκετές πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον μια ενημέρωση (update) του λογισμικού Orion, της εταιρείας SolarWinds, που είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο στη διαχείριση δικτύων στις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις, μάλιστα, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 18.000 χρήστες που “φόρτωσαν” τη συγκεκριμένη ενημέρωση και μετατράπηκαν έτσι άθελά τους σε “ξενιστές” του κακόβουλου λογισμικού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα