Προσφυγικό: Σε αφιλόξενες περιοχές οι επιταγμένες εκτάσεις για τα κέντρα κράτησης (εικόνες)

Σε αφιλόξενες περιοχές, χωρίς ίχνος βλάστησης, θα κατασκευαστούν τα κλειστά κέντρα κράτησης των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.

Εικόνες από τις επίμαχες εκτάσεις που θα επιταχθούν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ,  έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Λέσβο αλλά και στη Χίο.

Λέσβος

Στην περιοχή Μανταμάδου του Δήμου δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση των 261 στρεμμάτων.

Ο χώρος που παρουσιάζει το stonisi,gr είναι η περιοχή Καβακλή και όχι η περιοχή Καράβα όπως λανθασμένα αναφέρει το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 405 της 11.1.2020 που δημοσιοποιήθηκε δηλαδή χθες.

Πρόκειται για μια έκταση 261 στρεμμάτων, ένα πλάτωμα πριν το ΧΥΤΑ στο δρόμο που ξεκινά από την εθνική οδό Μυτιλήνης – Μανταμάδου.

Μάλιστα το τοπογραφικό σχέδιο που περιέχεται στο ΦΕΚ συντάχθηκε την ίδια μέρα που το «Ν» επισκέφθηκε το χώρο μάλιστα έγιναν και αντιληπτοί από το δημοσιογράφο. Η αρχική τους πάντως εισήγηση αναφέρονταν στο ότι ο χώρος ανήκει σε πολλούς ιδιώτες από τους οποίους οι περισσότεροι δεν δέχονται τη μίσθωση της περιουσίας τους για τη δημιουργία της δομής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την επιλογή τελικά μέσα σε λίγες ώρες της λύσης της επίταξης. Η οποία και δημοσιοποιήθηκε πρωί πρωί τη Δευτέρα αφού η παρουσία των συνεργατών του κ. Μηταράκη είχε γίνει αντιληπτή από τους κτηνοτρόφους τόσο από το Μανταμάδο όσο και από την Αγία Παρασκευή που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ας σημειωθεί ότι η δομή απέχει 4,5 χιλιόμετρα από το δρόμο Μυτιλήνης – Μανταμάδου και 10.5 από το δρόμο Μυτιλήνης Καλλονής. Στη δεύτερη περίπτωση και αμέσως μετά το ΧΥΤΑ από τον οποίο απέχει ενάμιση σχεδόν χιλιόμετρο, αρχίζει το πυκνό δάσος της κεντρικής Λέσβου. Περί τα οκτώ χιλιόμετρα από τη δομή απέχει ο οικισμός Ξαμπέλια ενώ έξη χιλιόμετρα απέχει ο οικισμός της Πεδής.

Χίος

Δομή – μαμούθ σχεδιάζει στην περιοχή του Αίπους Χίου, μεταξύ «17» και «18» (χιλιομετρικές θέσεις της επαρχιακής οδού Χίου – Βολισσού) η κυβέρνηση, όπως επισημαίνει το astraparis.gr

Η έκταση που επιτάσσεται, επιφάνειας 625 στρεμμάτων, φερόμενης ιδιοκτησίας του δήμου Χίου, σύμφωνα με την τοπογραφική αποτύπωση, βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του δρόμου, με κατεύθυνση προς την Βολισσό και καταλαμβάνει την αναφερόμενη επιφάνεια, φτάνοντας λίγο πριν το ύψος του κόμβου της επαρχιακής οδού με τον δρόμο που οδηγεί προς τον Ανάβατο.

Και μόνον το μέγεθος της έκτασης που επιτάσσεται, θεωρητικά για περίοδο τριών ετών, προϊδεάζει το μέγεθος της δομής, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Συγκεκριμένα, η έκταση προσδιορίζεται ως γεωτεμάχιο εκτός οικισμού, έκτασης μέτρων τετραγωνικών 624.713,10, κείμενο στον Δήμο Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη θέση «ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΛΑΚΟΣ – ΨΕΙΡΑ», το οποίο εμφαίνεται περιμετρικά με τους αριθμούς 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 1 στο από 9 Φεβρουαρίου 2020 τοπογραφικό διάγραμμα που
προσαρτάται στην παρούσα ως Παράρτημα ΙΙΙ.

Η ίδια απόφαση αφορά και τις επιτάξεις ακινήτων ακινήτων στην Σάμο και στην Λέσβο, επικαλούμενη και πάλι «την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνεχής
και αδιατάρακτη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος διάδοσης λοιμωδών, μολυσματικών ή μεταδοτικών νόσων στις νήσους Λέσβο, Χίο και Σάμο».

Στην Σάμο η έκταση που επιτάσσεται είναι συνολικής επιφάνειας περίπου 216 στρεμμάτων (περιοχή Ζερβού) και στην Λέσβο περίπου 261 στρεμμάτων (περιοχή Καραβά).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα