Προσφυγικό : Πού προβλέπεται να γίνουν τα πρώτα κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα

Με κλειστού τύπου κέντρα στα νησιά και αργότερα πιθανόν και στην ενδοχώρα συνεχίζεται η πολιτική μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσαν μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Την ίδια ώρα, με αμηχανία και προβληματισμό υποδέχονται οι τοπικές κοινωνίες τις κυβερνητικές εξαγγελίες, καθώς το προηγούμενο διάστημα επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους ζητούσαν το κλείσιμο των δομών που υπάρχουν και λειτουργούν από το 2015.

Με δεδομένο το αντιπροσφυγικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί για χρόνια σε αυτές και ακόμα πιο δεδομένη την άρνηση όλων των κοινοτήτων να συζητήσουν έστω την πιθανότητα δημιουργίας δομής στα όρια των οικισμών τους, όλοι περιμένουν να δουν τη χωροταξική κατανομή των κλειστών κέντρων.

Τα υπάρχοντα κέντρα τύπου Μόριας σε Λέσβο, Χίο και Σάμο θα κλείσουν σταδιακά και θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα δυναμικότητας έως 7.000 (5.000+40%) ανθρώπων το καθένα, τα οποία εκτός από υποδοχής και ταυτοποίησης, θα είναι και προαναχωρησιακά κέντρα.

Επίσης, στην Κω και στη Λέρο, οι υπάρχουσες δομές θα γίνουν κλειστά κέντρα δυναμικότητας 2.000+40% και 1.000+40% αντίστοιχα.

Ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρων και στην ενδοχώρα

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια για τη δημιουργία κλειστών κέντρων και στην ενδοχώρα, ωστόσο ο υφυπουργός Άμυνας δεν έδωσε τις προηγούμενες ημέρες περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», τα πρώτα πέντε ελεγχόμενα κέντρα στην ενδοχώρα – συνολικής χωρητικότητας 8 χιλιάδων θέσεων- θα είναι σε Δυτική Κρήτη, Αγρίνιο, Λιβαδειά, Λαμία και Ριτσώνα, ενώ σε δεύτερο χρόνο αναζητούνται χώροι σε Άρτα και Φωκίδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα