Προσεχώς νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει νέα έκδοση ομολόγου και έξοδο στις αγορές εντός ακόμη και της τρέχουσας εβδομάδος.

Σύμφωνα με το πλάνο του οικονομικού επιτελείου σχεδιάζεται η χώρα να δανειστεί 10 – 12 δισ. ευρώ το 2022 με την έκδοση βραχυπρόθεσμων και μακροχρόνιων ομολόγων, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η πρώτη έκδοση «πράσινου» ομολόγου το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αναλυτές έχουν ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για επικείμενη νέα έξοδο, γεγονός που έφερε στο επίκεντρο τα ελληνικά ομόλογα την περασμένη Παρασκευή. Οι αποδόσεις σημείωσαν άνοδο ξεχωρίζοντας από τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης οι οποίοι ευρωπαϊκοί τίτλοι δέχτηκαν περιορισμένες πιέσεις. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε στο 1,51% στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020 και το spread αυξήθηκε στις 159 μονάδες βάσης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρεμιέρα το 2022 θα γίνει με ένα νέο δεκαετές ομόλογο τον Ιανουάριο για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας με ένα νέο πενταετές τον Μάρτιο για την άντληση 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο θα ολοκληρωθεί με το re-opening του 30ετούς ομολόγου για την άντληση 1 δισ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα άνω των 32 δισ. ευρώ και ο φθηνός δανεισμός βοηθούν καταρχάς στην ενίσχυση του «μαξιλαριού» για τη διαχείριση της πανδημίας και άλλων κρίσεων. Θωρακίζουν επίσης τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου Μνημονίου, αλλά και του ΔΝΤ (περί τα 7 δισ. ευρώ συνολικά).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα