Προς τρίτη ανοδική εβδομάδα οδεύουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου οδεύουν προς τρίτη εβδομαδιαία άνοδο, καθώς οι συνεχείς ανησυχίες για τη ρωσική προσφορά αυξάνουν τον κίνδυνο ελλείψεων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τα futures για το ολλανδικό φυσικό αέριο, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, είναι υψηλότερα κατά 5,9% αυτήν την εβδομάδα, προσθέτοντας στην άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, όταν η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream σε μόλις 20% της δυναμικότητάς του, επικαλούμενη προβλήματα συντήρησης.

Ωστόσο, παράγοντες του Κρεμλίνου έχουν δηλώσει κατ’ ιδίαν ότι οι περικοπές γίνονται για να πιεστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ το Βερολίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν βλέπει τεχνικούς λόγους για τις μειωμένες ροές.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο παράδοσης Σεπτεμβρίου, κινούταν υψηλότερα κατά 1,4% στα 202,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι περικοπές αντηχούν στην Ευρώπη, μειώνοντας τη βιομηχανική παραγωγή, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και απειλώντας να σπρώξουν τις μεγάλες οικονομίες σε ύφεση.

Η ΕΕ κάνει αγώνα δρόμου για να αποθηκεύσει φυσικό αέριο για τον χειμώνα, μειώνει την κατανάλωση καυσίμων και ενισχύει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το μπλοκ έχει γεμίσει περίπου το 71% των αποθηκευτικών του χώρων, γεγονός που έχει συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών τις τελευταίες ημέρες.

Η μείωση των ροών από τους ρωσικούς αγωγούς προς την Ευρώπη συνέβαλε στην άνοδο των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου, αυξάνοντας το κόστος για την ΕΕ και άλλους μεγάλους αγοραστές, ανέφεραν αναλυτές της Morgan Stanley σε σημείωμά τους. “Χωρίς να υπάρχει εύκολος δρόμος για την ικανοποίηση της αυξανόμενης απαίτησης της Ευρώπης σε LNG, αναμένουμε ότι οι παγκόσμιες τιμές θα παραμείνουν αυξημένες και ασταθείς”, ανέφεραν.

Από τότε που οι προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι ροές από τη Ρωσία παρέμειναν σταθερές. Οι παραγγελίες αποστολών για διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας, οι οποίες αρχικά έδειχναν πιθανή πτώση την Παρασκευή, άλλαξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.

Μία από τις τουρμπίνες του Nord Stream — κρίσιμη για την ενίσχυση των ροών μέσω του συνδέσμου — βρίσκεται ακόμη στη Γερμανία μετά από επισκευές στον Καναδά, εν μέσω αντιπαράθεσης για την επιστροφή της στην Gazprom.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ήθελε να πάρει πίσω τη μονάδα, αλλά η εταιρεία χρειάζεται έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι δεν υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις. Τρεις ακόμη τουρμπίνες, που βρίσκονται ακόμη στη Ρωσία και χρειάζονται συντήρηση, θα μπορούσαν να υπόκεινται στους ίδιους κινδύνους κυρώσεων, σύμφωνα με την Gazprom.

Οι traders παραμένουν επίσης σε εγρήγορση, καθώς αρκετές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που είναι ζωτικής σημασίας για τις προμήθειες της Νορβηγίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν εποχιακή συντήρηση την επόμενη εβδομάδα. Οι εργασίες θα προσθέσουν στη στενότητα της αγοράς.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια καλύτερα νέα για τον εφοδιασμό από αλλού. Ένας σημαντικός εξαγωγικός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, που έκλεισε φέτος μετά από έκρηξη, σηματοδότησε αυτή την εβδομάδα ότι θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει στις αρχές Οκτωβρίου με σχεδόν πλήρη δυναμικότητα, γεγονός που μπορεί να φέρει μια ανακούφιση στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα