Προς συνολικό ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, κύκλοι των Βρυξελλών προεξοφλούν την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, κάτω από την πίεση της αιματηρής εισβολής στη Συρία που ανατρέπει τις ισορροπίες τόσο στη χώρα αυτή , όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο.

Την ίδια ώρα το επίπεδο των “συμμαχιών” των διεθνών παραγόντων που εμπλέκονται στη Συρία, κάτω από την πραγματικότητα των τουρκικών επιχειρήσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, μοιάζει πλέον με κινούμενη άμμο, καθώς φαίνεται να μεταβάλλεται πολλές φορές ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παρακολουθούν με εξαιρετική ανησυχία τα γεγονότα, τα οποία αναμένεται να οξύνουν και να μεγιστοποιήσουν το προσφυγικό πρόβλημα.

Έτσι η απόφαση για διακοπή πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα αναμένεται να παρθεί στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 17 και στις 18 Οκτωβρίου και θα αποτελεί συνέχεια της σαββατιάτικης απόφασης της Γερμανίας και της Γαλλίας να σταματήσουν, προς το παρόν, την πώληση όπλων στην Αγκυρα.

Είναι χαρακτηριστικό για τη βαρύτητα της απόφασης ότι η Γερμανία εξήγαγε όπλα οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων!

Ερώτημα αποτελεί βέβαια το είδος της τουρκικής αντίδρασης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (συνολικού ευρωπαϊκού εμπάργκο) καθώς δεν έχουν άλλωστε περάσει και πολλές ημέρες από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε να “γεμίσει πρόσφυγες” την Ευρώπη υπενθυμίζοντας ότι επί τουρκικού εδάφους βρίσκονται 3,6 εκ Σύροι πρόσφυγες και μετανάστες.

Χθες Σάββατο πάντως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι τέτοιου είδους ενέργειες “απλώς μας δυναμώνουν”. Υπενθυμίζεται ότι πάνω στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα της τουρκικής δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.

“O ISIS δεν έχει ηττηθεί”

Εν τω μεταξύ ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις προειδοποίησε το Σάββατο ότι το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν έχει ηττηθεί οριστικά και θα αναγεννηθεί εάν η Ουάσινγκτον δεν συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

«Το ΙΚΙΛ δεν έχει ηττηθεί και πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στο ΙΚΙΛ ώστε να μην ανανήψει», επισήμανε ο Μάτις κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

«Σε περίπτωση που δεν συνεχίσουμε την πίεση, το ΙΚΙΛ θα ορθωθεί ξανά. Είναι απόλυτα δεδομένο ότι θα επανακάμψει», προειδοποίησε ο Μάτις, που χρησιμοποίησε το ακρώνυμο μιας παλαιότερης ονομασίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, που ήταν Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

Η τοποθέτηση αυτή του πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου και στρατηγού των Πεζοναυτών εν αποστρατεία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τραμπ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κέρδισε τον πόλεμο με το ΙΚ. Ο Μάτις παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο, όταν ο Τραμπ ανήγγειλε ότι θα απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από περιοχές της Συρίας όπου δρούσαν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πάντως αποφάσισε να διατηρήσει κάποιες δυνάμεις στη χώρα, μετά την κατακραυγή που είχε προκαλέσει η ανακοίνωση του ενοίκου του Λευκού Οίκου σε εγχώριο επίπεδο και μεταξύ πολλών συμμάχων της Ουάσινγκτον

 

 

 

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα