Προς αναβολή το debate της 1ης Ιουλίου λόγω συνόδου Κορυφής;

Το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί το debate των πολιτικών αρχηγών την 1η Ιουλίου θα κληθούν να εξετάσουν τα μέλη της διακομματικής επιτροπής αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως την ημερομηνία αυτή να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν τελικά η έκτακτη Σύνοδος πραγματοποιηθεί αυτή την ημερομηνία τότε θα πρέπει να αναζητηθεί νέα που να εξυπηρετεί τους πέντε αρχηγούς που θα λάβουν μέρος σε αυτή την τηλεμαχία.

Εν τω μεταξύ θέμα με τους δημοσιογράφους ανέκυψε κατά την τελευταία συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, μετά τον προβληματισμό που έθεσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το αν πρέπει να προέρχονται όλοι από τηλεοπτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ετέθη ζήτημα για το πως θα μπορούσε να γίνει η επιλογή με τον εκπρόσωπο της ΝΔ να δηλώνει ότι τους δημοσιογράφους πρέπει να τους διαλέξουν τα ίδια τα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε προτείνοντας να κάνουν τις ερωτήσεις στο debate στις δύο πρώτες ενότητες εκπρόσωποι των τηλεοπτικών μέσων και στις άλλες μη τηλεοπτικοί. Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να υπάρξουν και άλλοι πέντε δημοσιογράφοι προερχόμενοι από ραδιόφωνα και εφημερίδες. Δηλαδή, θα χωριστεί το debate σε δύο μέρη όπου στο πρώτο θα ρωτήσουν τις δύο ενότητες τηλεοπτικοί και τις άλλες δύο οι υπόλοιποι.

Επίσης επιφυλάχτηκε για το αν θα δεχτεί τους κεντρικούς παρουσιαστές των τηλεοπτικών Μέσων ενώ πρότεινε να υπάρχει μια ελεύθερη ερώτηση μεταξύ των αρχηγών και δύο «κάρτες» με τις οποίες ο κάθε αρχηγός θα μπορεί να διακόψει έναν άλλον για να καταθέσεις τις ενστάσεις του. (Πρόταση που προκάλεσε αντίδραση μικρότερων κομμάτων που έκαναν λόγο για ένα debate μέσα στο debate).

Η διακομματική επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα προκειμένου να καταλήξει και στις ενότητες που θα συζητηθούν.

Σημειώνεται πως η ΝΔ πρότεινε τις εξής ενότητες:

– Οικονομία, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας,

– Παιδεία, υγεία, πρόνοια,

– Καθημερινότητα και ασφάλεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μπει ενότητα για εργασία αλλά και δημόσια διοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση, στο δρόμο προς την αναζήτηση της συμβιβαστικής φόρμουλας για το debate το θέμα της ημερομηνίας ίσως καταστεί ένα ακόμη πρόβλημα εάν τελικώς η Σύνοδος Κορυφής προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου.

Η απάντηση των πολιτικών αρχηγών θα έχει διάρκεια ενάμισι λεπτό ενώ θα δοθούν για τρία λεπτά στον καθένα για το κλείσιμο.

Σχετικά Νέα