Προνόμια εμβολιασμένων: Τι σκέφτεται η επιτροπή – Τι εξετάζει το Μαξίμου

Η συζήτηση έχει ανοίξει για τα προνόμια των εμβολιασμένων, όπως ανέφερε άλλωστε και ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία.

«Το πρώτο προνόμιο ήταν ότι εμβολιάστηκαν, ότι είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και να είναι ασφαλείς. Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν. Πάντως πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο, ούτως ώστε να μη δοθεί η εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης», απάντησε συγκεκριμένα η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως εξήγησε, τα άτομα «που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη παρακολουθούνται. Δηλαδή δεν κάνουν ούτε μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα, παρά μόνο εάν εμφάνισαν συμπτώματα. Δηλαδή εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί δεν υφίστανται ούτε απομόνωση, ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη».

«Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να ισχύσει για τα άτομα με μία δόση», τόνισε και επισήμανε ότι αυτό συμβαίνει γιατί «θεωρείται ότι είναι ατελώς εμβολιασμένα, επομένως μπορεί σε αυτή την περίπτωση η όποια επαφή να πέσει και σε χρονικό διάστημα που τα αντισώματα από την πρώτη δόση ή δεν έχουν αναπτυχθεί ή έχουν μειωθεί και να μην είναι προφυλαγμένα. Επομένως, εκεί θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος».

Υπέρ των προνομίων των εμβολιασμών είναι και οι λοιμωξιολόγοι, ενώ χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως θα μπορέσουμε να θεσπίσουμε προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε επαρκή ποσότητα προσφερόμενων εμβολίων που θα μπορούν να καλύψουν όλο τον πληθυσμό και θα είναι βέβαιο ότι αυτός που δεν εμβολιάζεται είναι γιατί δεν ήθελε όχι γιατί δε βρίσκει ραντεβού.

Σημείωσε ότι δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, αλλά θα έχουμε φτάσει τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες.

Ο κ Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους πολίτες είναι παγκόσμια και ήδη σε ορισμένες χώρες το σύστημα αυτό εφαρμόζεται.

Ποια προνόμια εξετάζουν στο Μαξίμου

Σε αυτή τη χρονική φάση αυτό που ενδιαφέρει το Μέγαρο Μαξίμου είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε όταν κριθεί απαραίτητο να γίνει το επόμενο βήμα σε σχέση με τα λεγόμενα προνόμια των εμβολιασμένων.

Πιο συγκεκριμένα στο τραπέζι υπάρχουν ορισμένα σενάρια που αποτελούν βάση ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επιστήμονες:

  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς περιορισμούς στους εσωτερικούς χώρους, στα καφέ, στα εστιατόρια , στα μπαρ και στους χώρους διασκέδασης. Αυτό πιθανόν να συμβεί εντός του καλοκαιριού ή το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου.
  • Αν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός καθήμενων σε ένα τραπέζι, αυτό δε θα ισχύει για τους πλήρως εμβολιασμένους.
  • Όσοι θα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς περιορισμούς σε γυμναστήρια , κινηματογράφους και θέατρα χωρίς μάσκες.
  • Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εφόσον έχουν κάνει το εμβόλιο, δε θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο κάθε εβδομάδα προκειμένου να μπουν στο χώρο εργασίας τους.

Όλα αυτές είναι οι πρώτες κινήσεις που εξετάζονται από την κυβέρνηση προκειμένου οι πολίτες να έχουν παραπάνω κίνητρα για να ανεβάσει στροφές η επιχείρηση «Ελευθερία».

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, όμως η εικόνα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι απαιτείται ενίσχυση του εμβολιαστικού κινήματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα