Προνόμια εμβολιασμένων: Πότε θα ανακοινωθούν – Ποια θα είναι

Η απόφαση έχει ληφθεί για τα προνόμια των εμβολιασμένων και αυτό που απομένει είναι το «πράσινο φως» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τελική εφαρμογή του σχεδίου.

Όπως θα ανοίξει και η συζήτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων στο σύστημα υγείας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός περιμένει να ανοίξουν όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικιακές ομάδες, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Από εκεί και πέρα όλοι οι πολίτες θα χρειαστούν μία περίοδο προκειμένου να κλείσουν τα ραντεβού τους, κάτι που πιθανότατα αυτό θα είναι περίπου δύο μήνες. Αν λοιπόν ισχύει αυτός ο σχεδιασμός τότε μέσα στον Αύγουστο θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις για τις δικαιώματα των εμβολιασμών αλλά και την υποχρεωτικότητα.

Στο τραπέζι υπάρχουν ορισμένα σενάρια που αποτελούν βάση ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επιστήμονες:

  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς περιορισμούς στους εσωτερικούς χώρους, στα καφέ, στα εστιατόρια , στα μπαρ και στους χώρους διασκέδασης. Αυτό πιθανόν να συμβεί εντός του καλοκαιριού ή το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου.
  • Αν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός καθήμενων σε ένα τραπέζι, αυτό δε θα ισχύει για τους πλήρως εμβολιασμένους.
  • Όσοι θα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς περιορισμούς σε γυμναστήρια , κινηματογράφους και θέατρα χωρίς μάσκες.
  • Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εφόσον έχουν κάνει το εμβόλιο, δε θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο κάθε εβδομάδα προκειμένου να μπουν στο χώρο εργασίας τους.

Βασικό επίσης στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση εντός των επομένων ημερών περιμένει το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής, το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα, ώστε να αποτελέσει και αυτό μία κρίσιμη παράμετρο σε σχέση με τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Σε μία κίνηση με ξεκάθαρο συμβολισμό και σαφή στόχευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία σημείωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι «το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας», τόνισε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα