

Παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε πως η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία και γι’ αυτό «πρέπει να θέσει σε λειτουργία τους διπλωματικούς μηχανισμούς» και όχι «να χρησιμοποιεί τη γλώσσα των κυρώσεων».
«Όποια ζητήματα απαριθμήσετε ως τα πέντε κύρια ζητήματα για την ΕΕ, είναι αδύνατον η ΕΕ να τα διαχειριστεί δίχως την Τουρκία. Η ΕΕ οφείλει να ενεργήσει με σύνεση. Και ενεργώντας με σύνεση να λειτουργήσει τους διπλωματικούς μηχανισμούς της με την Τουρκία. Αυτό που δεν πρέπει να κάνει είναι να χρησιμοποιεί τη γλώσσα των κυρώσεων».
Απευθυνόμενος στην Ελλάδα, ο Τσελίκ δήλωσε: «Σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή θα ζούμε μαζί. Σε καμία περίπτωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα να επιβάλλετε κάτι στην Τουρκία περιμένοντας υποστήριξη από κάποιους που είναι μακριά». Νωρίτερα, υπεράνω των όποιων κυρώσεων αποφασίσει να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Λίγο πριν φύγει τα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα περιμένει να δει τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ, προσθέτοντας ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες -τους οποίους χαρακτήρισε «τίμιους και ειλικρινείς» -έχουν ήδη εκφράσει την αποδοκιμασία τους απέναντι στο ενδεχόμενο κυρώσεων.
Το ενδεχόμενο κυρώσεων δεν απασχολεί την Τουρκία, είπε ο Ερντογάν συμπληρώνοντας: «Επισήμως, από το 1963, η ΕΕ επιβάλλει συνεχώς κυρώσεις εναντίον μας. Η ΕΕ δεν ήταν ποτέ τίμια και συνεπείς με τις υποσχέσεις της. Αλλά εμείς ήμασταν πάντοτε υπομονετικοί».
Σχετικά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «στην πραγματικότητα αυτοί [οι Έλληνες] είναι εκείνοι που αποφεύγουν να καθίσουν στο τραπέζι» και πρόσθεσε:
«Σε ό,τι αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα που έχουμε εκεί. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ”. Αλλά αν η Ελλάδα ως γείτονας συμπεριφερθεί έντιμα εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι».
Σχετικά Νέα
Πάπας Φραγκίσκος: Χιλιάδες πιστοί σε όλον τον κόσμο θρηνούν τον θάνατο του «ποντίφικα των φτωχών»
Ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου σε ηλικία 88 ετών προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση σε όλον.
Ισραήλ: Το 56% θέλει συμφωνία με Χαμάς και λήξη του πολέμου
Σε δημοσκόπηση της κρατικής τηλεόρασης στο Ισραήλ το 56% τάσσεται υπέρ της σύναψης συμφωνίας.
Πάπας Φραγκίσκος: Αυτά είναι τα πιθανά αίτια θανάτου σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ
Τα ιταλικά αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν εκτενή αναφορά στον θάνατό του και.
ΗΠΑ: Ανησυχίες βουλευτών για πιθανή μεταφορά S-400 από την Τουρκία στη Συρία
Την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη αποστολή του ρωσικού συστήματος S-400 που κατέχει η.