

Ο τέως υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες μπορούν να φτάσουν στο Καστελόριζο κολυμπώντας. Χαρακτήρισε επίσης την Κύπρο εθνικό ζήτημα της Τουρκίας, για το οποίο δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης
Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες σε συνέδριο με θέμα «Τα ζητήματα Ασφαλείας και Άμυνας της Τουρκίας» στο Πολυτεχνείο της Προύσας, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε:
«Μας θεωρούν εριστικούς (ταραξίες). Λένε ότι “προκαλέσαμε προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο”. Το Καστελόριζο είναι ακριβώς απέναντί μας. Με κάποιο τρόπο έγινε μία παράκαμψη στην Ιστορία και δόθηκε στους Έλληνες. Η απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία είναι 1.950 μέτρα. Το όριο κολύμβησης των υποψηφίων αξιωματικών μας στις στρατιωτικές μας σχολές είναι 2.000 μέτρα. Επομένως, το νησί βρίσκεται σε απόσταση κολύμβησης. Οι Έλληνες φίλοι είπαν: “Τότε κολυμπήστε”. Εμείς είπαμε πως “Θεού θέλοντος, θα έρθει μία μέρα που θα το κάνουμε κι αυτό”. Ζητούν 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το νησί αυτό. Όταν λέμε “όχι” σε αυτό, μας χαρακτηρίζουν εριστικούς (ταραξίες). Ναι, είμαστε εριστικοί (ταραξίες). Δεν θα το δεχτούμε αυτό. Τώρα είμαστε σε θέση να καλύψουμε το 80% των αναγκών των στρατιωτών μας με εγχώρια και εθνικά μέσα. Δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε όπλα, παρόλο που είχαμε πληρώσει για αυτά, δεν μας τα έδωσαν».
Ανέφερε ακόμη ότι: «Ασκήσαμε και ασκούμε όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις θάλασσες και τον εναέριο χώρο μας. Κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει αυτό. Η Τουρκία έχει ακτές 12 χιλιάδων χιλιομέτρων. Είμαστε μια θαλασσινή χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στις θάλασσές μας. Διαθέτουμε όλη τη δύναμη για το σκοπό αυτό».
Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Τούρκος τέως υπουργός Αμυνας δήλωσε: «Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Δεν κάναμε πίσω, δεν θα κάνουμε πίσω. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για αυτό».
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος ξεκινά τις απολύσεις εργαζομένων στο γραφείο περιβαλλοντικής δικαιοσύνης
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency- EPA) έστειλε ειδοποιήσεις λύσης συμβάσεων εργασίας.
Πρόωρες βουλευτικές εκλογές σκέφτεται να κηρύξει ο Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν διερευνά την πιθανότητα διάλυσης του κοινοβουλίου και διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το.
Συναγερμός στη Ρωσία μετά από ισχυρή έκρηξη ανατολικά της Μόσχας
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή Βλαντίμιρ της Ρωσίας, ανατολικά της Μόσχας, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε, ανέφερε το.
Λαγκάρντ: Ελπίζω ο Τραμπ να μην απομακρύνει τον Πάουελ
Η Ευρώπη δεν έχει αδικήσει τις ΗΠΑ στο εμπόριο, δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος.