Πρόκληση από Ισπανία και Πολωνία – Συμμετέχουν σε άσκηση με το ψευδοκράτος

Αίσθηση προκαλεί η συμμετοχή δύο χωρών μελών της Ε.Ε. της Ισπανίας και της Πολωνίας, σε κοινή στρατιωτική άσκηση με την Τουρκία και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Αυτή την περίοδο διεξάγεται η Διεθνής Άσκηση Anatolian Phoenix-2023 στο Ικόνιο με τη συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (KKTC), της Ισπανίας, του Κατάρ και της Πολωνίας. Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια είχαν διαμαρτυρηθεί για τις χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση.

Το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, η οποία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η International Anatolian Phoenix Exercise διεξάγεται στην 3η Διοίκηση Κύριας Αεριωθούμενης Βάσης στο Ικόνιο από το 2009 σε ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό περιβάλλον με στόχο την ανάπτυξη διαδικασιών επιβίωσης και αποφυγής και την αύξηση της εμπειρίας των πιλότων και του προσωπικού εδάφους σε κοινές επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το nordicmonitor.com.

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο, εκ των οποίων η μία είναι διεθνής διοργάνωση, από το 2012. Η φετινή άσκηση, που ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου, θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουνίου.

Το 2021 η Σλοβακία, η οποία είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή της στην άσκηση, με απόφαση της τελευταίας στιγμής αποχώρησε λόγω της συμμετοχής του ψευδοκράτους.

Η Σλοβακία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να στείλουν προσωπικό εδάφους για να συμμετάσχει στην άσκηση το 2021. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ αποφάσισαν επίσης να μην συμμετάσχουν στην άσκηση. Ωστόσο, παρά την αποχώρηση των δύο χωρών, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος ανέφερε ότι η Σλοβακία και οι ΗΠΑ συμμετείχαν στην άσκηση.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Λίβαν Κόρτσοκ ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια για την αποχώρηση σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Μαΐου 2021, τονίζοντας τη δέσμευσή του στο διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ και το KKTC, όλοι στενοί σύμμαχοι της Τουρκίας, συμμετέχουν τακτικά στην άσκηση. Η Πολωνία, μέλος της ΕΕ, συμμετείχε πέρυσι. Η Ισπανία είναι το δεύτερο μέλος της ΕΕ μαζί με την Πολωνία που συμμετέχει στην άσκηση φέτος.

Οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας το 2021 προκάλεσαν αντιδράσεις και στην Ελλάδα η οποία κάλεσε την Ισπανία να τηρήσει τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία πρόσφατα συνεργάστηκε με την Ισπανία για την παραγωγή του Anadolu, του μεγαλύτερου πλοίου του τουρκικού ναυτικού με μήκος 231 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα και εκτόπισμα 27.436 τόνους. Σχεδιάστηκε από την ισπανική Navantia και ναυπηγήθηκε στο ναυπηγείο Sedef στην Τουρκία.

Η Πολωνία συμμετέχει στην άσκηση Anatolian Phoenix στην Τουρκία για δύο συνεχόμενα χρόνια. Οι δύο χώρες έχουν στενή συνεργασία σε στρατιωτικούς τομείς τα τελευταία χρόνια. Κατά την επίσημη επίσκεψη του Πολωνού Προέδρου Andrzej Sebastian Duda στην Τουρκία τον Μάιο του 2021, η Τουρκία και η Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Bayraktar TB2 (UCAV), καθιστώντας την Πολωνία την πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προμηθεύεται τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Πολωνία αγόρασε επίσης τρεις επίγειους σταθμούς και δύο προσομοιωτές εκτός από 24 στρατιωτικά drones. Ένας από τους προσομοιωτές θα αναπτυχθεί στην ακαδημία αεροπορίας στο Deblin και ο άλλος στη βάση UCAV στο Mirosławiec.

Η συμφωνία περιλαμβάνει διετής τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση για 192 Πολωνούς αξιωματικούς που θα υπηρετήσουν ως χειριστές drone, διοικητές και εκπαιδευτές. Όλες οι προπονήσεις θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου στην Τουρκία σε τέσσερις ομάδες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, με 15 έως 17 εβδομάδες για κάθε ομάδα.

Η πρώτη παράδοση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και η πρώτη δοκιμαστική πτήση των drones πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Το δεύτερο σετ παραδόθηκε στις 15 Απριλίου. Το συνολικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 270 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να αναγνωριστεί το KKTC ως ανεξάρτητο κράτος και προέτρεψε την άρση των κυρώσεων και των εμπάργκο στους Τουρκοκύπριους.

Τα προηγούμενα χρόνια η Ρουμανία, το Πακιστάν και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν συμμετάσχει μαζί με το KKTC στη Διεθνή Άσκηση.