Προκαταβολή του 80 % για 25.000 εφάπαξ – Τι προβλέπεται

Προκαταβολή του 80% του εφάπαξ για τους περίπου 25.000 συνταξιούχους που είναι σε λίστα αναμονής από τα μέσα του 2016 και μετά προβλέπει διάταξη του υπουργείου Εργασίας.

Το μέτρο θα έχει καθολική εφαρμογή σε όλα τα Ταμεία Πρόνοιας, είτε του Δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα είτε των Ταμείων Πρόνοιας των αυτοαπασχολουμένων (γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων).

Η προκαταβολή του βοηθήματος θα ισχύσει και σε όλους τους ασφαλισμένους που πληρώνουν εισφορές σε κλάδους Πρόνοιας από τη στιγμή που εκδίδεται η οριστική τους σύνταξη.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της διάταξης που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι συνταξιούχοι που είναι σε λίστα αναμονής έχοντας πάρει ήδη την οριστική τους σύνταξη, θα μπορούν να ζητήσουν προκαταβολικά το 80% του εφάπαξ που αναλογεί στα χρόνια ασφάλισης και εισφορών που έχουν καταβάλει για τον κλάδο Πρόνοιας και το υπόλοιπο 20% του ποσού θα μπαίνει σε νέα λίστα και θα πληρώνεται με σειρά προτεραιότητας βάσει της ημερομηνίας κατάθεσης της συνταξιοδοτικής τους απόφασης στο ΕΤΕΑΕΠ.

Το μέτρο εξετάζεται να περιληφθεί είτε σε διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα Ταμεία είτε, όπως είναι πιθανότερο, να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση.

Οι προκαταβολές θα ξεκινήσουν άμεσα μόλις τεθεί σε ισχύ το μέτρο (από την υπογραφή της απόφασης που αναμένεται σύντομα). Η πρώτη πληρωμή της προκαταβολής του 80% του εφάπαξ, αφορά σε περίπου 1.900 συνταξιούχους των δήμων που δικαιούνται εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ-ΕΤΕΑΕΠ).

Στη λίστα των δικαιούχων προκαταβολής είναι περίπου 25.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και άλλων Ταμείων.

Με την προκαταβολή, υπάλληλος του Δημοσίου που βγήκε στη σύνταξη το 2018, με 35ετία (Π.Ε. κατηγορία), δικαιούται πλήρες εφάπαξ 30.670 ευρώ, αλλά θα πάρει 24.536 ευρώ (80% του αρχικού ποσού) και τα υπόλοιπα 6.134 ευρώ (το υπόλοιπο 20%) θα το πάρει αργότερα.

Υπάλληλος Π.Ε. κατηγορίας με 30 έτη στο Δημόσιο που αποχώρησε το 2018, δικαιούται πλήρες ποσό εφάπαξ 24.732 ευρώ, αλλά αν ζητήσει την προκαταβολή 80% θα πάρει «μπροστά» 19.786 ευρώ και θα περιμένει για αργότερα τα υπόλοιπα 4.946 ευρώ (το 20%).

Ενα από τα επίμαχα ζητήματα που προκύπτουν από τη διάταξη αυτή που ετοιμάζει το υπουργείο, σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ, έχει να κάνει με το αν οι συνταξιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την εξόφληση του 20% του εφάπαξ, με τόκο 3% (αντί 6% που προβλεπόταν μέχρι πρότινος).

«Κόβονται»

Εκτός προκαταβολής του 80% του εφάπαξ μένουν σε πρώτη φάση πάνω από 50.000 συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει, αλλά παίρνουν μόνον προσωρινή και όχι οριστική σύνταξη επειδή ο ΕΦΚΑ καθυστερεί να βγάλει οριστικές συντάξεις, ενώ χιλιάδες αιτήσεις δεν εμφανίζονται καν στο σύστημά του, για να μη φανεί ο όγκος των εκκρεμοτήτων.

Αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ που δημοσίευσε ο «Ελεύθερος Τύπος» οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί οριστική πράξη συνταξιοδότησης ανέρχονταν σε 94.911 μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2019. Από αυτές τις 94.911 συντάξεις, οι 45.000 έχουν λαμβάνειν και εφάπαξ. Στο δε Δημόσιο, είναι σε αναμονή πάνω από 15.000 αιτήσεις για σύνταξη και όλες έχουν και εφάπαξ. Ο αριθμός δηλαδή όσων περιμένουν σύνταξη και εφάπαξ ξεπερνά τους 50.000.

Με το που θα αρχίσουν οι προκαταβολές του 80% του εφάπαξ, θα πληρωθούν πρώτα οι περίπου 25.000 συνταξιούχοι που έχουν οριστική σύνταξη αλλά είναι ήδη σε αναμονή ως και τρία χρόνια για το εφάπαξ και μετά θα πάρουν σειρά οι περίπου 50.000 συνταξιούχοι που πρέπει να πάρουν πρώτα την οριστική σύνταξη του ΕΦΚΑ για να φτάσουν στο 80% του εφάπαξ.

Ο λόγος που προωθείται το μέτρο της προκαταβολής εφάπαξ είναι διότι οι κλάδοι Πρόνοιας του ΕΤΕΑΕΠ μαζεύουν περισσότερες εισφορές και πληρώνουν πολύ λιγότερα εφάπαξ, επειδή καθυστερούν να βγουν οι συντάξεις που είναι βασική προϋπόθεση για την πληρωμή του βοηθήματος. Οσο πιο πίσω πηγαίνουν λοιπόν οι συντάξεις τόσο λιγότερα χρήματα εκταμιεύονται για εφάπαξ, ενώ οι εισφορές καταβάλλονται κανονικά από τους ασφαλισμένους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα