Προκαλεί τρόμο το ρήγμα της Ανατολίας – Από τα μεγαλύτερα στον κόσμο

Μνήμες 1999 ξύπνησε ο μεγάλος σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη καθώς, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν νεκροί και σημαντικές καταρρεύσεις κτιρίων προκάλεσε πανικό στους κατοίκους, αλλά και συνολική ανησυχία στις γύρω χώρες. Ο λόγος; Το γεγονός ότι ο σεισμός, σύμφωνα με τους ειδικούς, έγινε στο ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, καθώς το μέγεθός του ανέρχεται σε 1.500 χιλιόμετρα και θεωρείται ως μεγάλης σεισμικής επικινδυνότητας.

Υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα;

Αυτή τη φορά, ο σεισμός σημειώθηκε στο Βόρειο τμήμα του ρήγματος και αμέσως μόλις σημειώθηκε, προκάλεσε φόβους στην Ελλάδα για ενεργοποίηση αντίστοιχων ρηγμάτων στη χώρα μας. Ωστόσο, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε πως το μέγεθος της δόνησης ήταν πολύ μικρός ώστε να επηρεάσει τα ρήγματα του ελλαδικού χώρου.

Την προέλευση του σεισμού από το ρήγμα της Ανατολίας, επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Facebook και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιαράς, ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook«Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ, με το επίκεντρο 66 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης και εστιακό βάθος στα 7 χιλιόμετρα στις 13:59 μμ (10:59 UTC). Ο σεισμός είναι στο ρήγμα της Βορείου Ανατολίας που είναι από τα μεγαλύτερα ρήγματα στον κόσμο με μήκος 1500 χιλιόμετρα και μεγάλη σεισμική επικινδυνότητα. Η καταγραφή της δραστηριότητας είναι από τον σχολικό σεισμογράφο που είναι εγκατεστημένος στην Κωνσταντινούπολη του προγράμματος ERASMUS-SNAC το οποίο συντονίζει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών».

Οι προειδοποιήσεις για τον «big one»

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται μια ανάσα από το εν λόγω ρήγμα και ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τον «Big One», τον μεγάλο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σ’ αυτή τη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πέρυσι, ο επικεφαλής της Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), Μουράτ Νουρλού είχε απευθύνει δραματική προειδοποίηση για έναν σεισμός μέχρι 7,5 Ρίχτερ, από το ρήγμα της Ανατολίας. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι νεκροί θα μπορούσαν να ανέλθουν στους 30.000.

«Το κλειδί στη διαχείριση μιας καταστροφής και μιας κρίσης, είναι να είσαι προετοιμασμένος για τα χειρότερα. Με βάση το σενάριό μας για την Κωνσταντινούπολη, σε έναν πιθανό σεισμό, ως και 60.000 άνθρωποι μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά. Περίπου 44.802 κτήρια θα υποστούν ζημιές, ενώ 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν χωρίς στέγη», τόνισε ο Νουρλού, προειδοποιώντας και για το ενδεχόμενο να σημειωθεί τσουνάμι.

«Τα δημόσια όργανα, οι δήμοι και η Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών, προετοιμαζόμαστε για έναν σεισμό και στο πλαίσιο αυτό έχουμε σχεδιάσει ένα σύνολο 150.000 προσωρινών καταφυγίων», είπε ο ίδιος.

Εξίσου ανησυχητική ήταν και η τοποθέτηση του καθηγητή Σουκρού Ερσόι, σύμφωνα με τον οποίο το χειρότερο σενάριο μιλά για σεισμό 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή.

Ο σεισμός του 1999

Όλοι οι σεισμολόγοι, όταν αναφέρονται στο ρήγμα της Ανατολίας, έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, την τρομακτική σεισμική δόνηση μεγέθους 7,6 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί πριν από 20 χρόνια [και κάτι ημέρες] στην πόλη Ισμίτ, κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 17.127 άνθρωποι, είχαν τραυματιστεί άλλοι 50.000 και προκλήθηκαν ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα