Πρώην Ρεπόρτερ AP: Τα νοσοκομεία στην Βόρεια Κορέα βρίσκονται 100 χρόνια πίσω

Την εμπειρία της σχετικά με το τι συμβαίνει στο σύστημα υγείας της Βόρειας Κορέας με αφορμή την υγεία του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν, προσφέρει η Ζαν Λι πρώην ρεπόρτερ του Associated Press η οποία πέρασε ένα μεγάλο διάστημα στην Πιονγιάνγκ.

“Πρόκειται για μια κατάσταση που παραπέμπει στον προηγούμενο αιώνα, οι συνθήκες είναι χειρότερες από αφρικανικές χώρες” λέει η Λι στο Public Broadcasting Syndicate με αφορμή το ζήτημα της υγείας του Κιμ. “Όταν είχα επισκεφτεί τα νοσοκομεία της χώρας, είχα πάθει σοκ, χωρίς νερό, ηλεκτρικό και θέρμανση.”

“Μου θυμίζει την περίοδο που βρισκόμουν στην Πιονγιάνγκ και ο πατέρας του Κιμ είχε αρρωστήσει αλλά για πολύ μεγάλο διάστημα κάνεις δεν ήξερε τίποτα. Οι Βορειοκορεάτες είναι πολύ καλοί στο να κρύβουν οτιδήποτε.”

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το αν ζει ο Κιμ, η σημερινή διευθύντρια του κέντρου Κορεάτικων Σπουδών στο Wilson Center λέει “Αυτό το ξέρουν ελάχιστοι, εμείς θα το μάθουμε μόνο όταν κάνουν επίσημες ανακοινώσεις τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι τότε απλά θα υποθέτουμε.”

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα