Site icon The Indicator

Πρόγραμμα Συν-Εργασία: Οι αλλαγές που έρχονται

Λίφτινγκ στο πρόγραμμα Συν-εργασία ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο νέο μηχανισμό καθώς στις πρώτες ημέρες λειτουργίας του καταγράφονται χαμηλές πτήσεις.

Τα στοιχεία του πρώτου διαστήματος είναι απογοητευτικά, καθώς εκτιμάται ότι έχουν υποβάλει αίτηση λίγο περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 33.000 εργαζόμενους.

Μάλιστα όπως προκύπτει από δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα οι παρεμβάσεις στον μηχανισμό θα μπορούσαν να γίνουν είτε με επέκταση του χρονικού διαστήματος  που  το πρόγραμμα θα καλύπτει τους εργαζόμενους είτε με μεγαλύτερο κίνητρο ασφαλιστικών εισφορών, επιδότησης δηλαδή από το κράτος.

Πάντως το υπουργείο Εργασίας επιχειρώντας να καταστήσει το πρόγραμμα πιο ελκυστικό για τις επιχειρήσεις εξέδωσε νέα εγκύκλιο η οποία προβλέπει τριπλό τρόπο υπολογισμού του μειωμένου χρόνου εργασίας.

Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση/δήλωση ένταξης στον μηχανισμό εναλλακτικά, ανά εβδομάδα, ανά μήνα ή ακόμη και στην αρχή οποιουδήποτε ορισμένου χρονικού διαστήματος (εντός του μήνα αναφοράς).

Αναλυτικά, η εγκύκλιος, ορίζει τους  3 τρόπους δήλωσης του συμβατικού ωραρίου πλήρους απασχόλησης και το ωράριο μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων τους για τον μήνα που εντάσσονται στον Μηχανισμό:

Με χρόνο αναφοράς την εβδομάδα

Στην περίπτωση αυτή, οι επιχειρήσεις θα έχουν ως χρόνο αναφοράς την εβδομάδα και θα μπορούν να μειώνουν έτσι το χρόνο εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό, ώστε να μην υπερβαίνει το 50% των συμβατικών ωρών εργασίας.

Η έναρξη της ημέρας υπολογισμού του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας καθώς και η οργάνωση αυτού καθορίζονται από την επιχείρηση και σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη οι κείμενες διατάξεις περί χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων.

Επιπλέον διευκρινίζεται ότι είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να μην εργάζονται όλες τις ημέρες εντός της εβδομάδας.

Η κατανομή των μειωμένων ωρών εντός της εβδομάδας θα εμφανίζεται στο έντυπο Ε4: πίνακας προσωπικού – συμπληρωματικός ωραρίου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με προαναγγελία.

Ενδεικτικό Παράδειγμα:

Αυτοτελής και ανεξάρτητη δήλωση του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης, ανά εργαζόμενο, με περίοδο ένταξης στον Μηχανισμό την εβδομάδα:

Με χρόνο αναφοράς ολόκληρο τον μήνα

Με μία Δήλωση άπαξ στην αρχή του μήνα, επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να δηλώνουν για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης (μήνας) το χρόνο εργασίας. Δίνεται βέβαια η δυνατότητα υποβολής και περισσότερων, τμηματικών – αθροιζόμενων δηλώσεων για το σύνολο των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και για το ωράριο μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων (έως 50%), ανά εργαζόμενο, τον μήνα.

Στη Δήλωση πρέπει να αποτυπώνεται το σύνολο (άθροισμα) των συμβατικών ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο καθώς και το σύνολο μειωμένων ωρών εργασίας ανά μήνα.

Η Δήλωση μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:

Και στις δύο περιπτώσεις η μείωση του χρόνου εργασίας τον μήνα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% των μηνιαίων δηλωθέντων συμβατικών ωρών.

Ενδεικτικό Παράδειγμα:

Δήλωση του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης, ανά εργαζόμενο, με περίοδο ένταξης στον Μηχανισμό, τον μήνα :

• Εργαζόμενος με συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο 40 ωρών και εργασία 5 ημερών, εντάσσεται στον Μηχανισμό για όλο τον μήνα Ιούλιο, ήτοι από 1/7/2020 έως 31/7/2020.

Η επιχείρηση -εργοδότης μπορεί να επιλέξει:

Να δηλώσει άπαξ την 1/7/2020 αφενός το άθροισμα των συμβατικών ωρών εργασίας του εργαζομένου τον μήνα πχ. 184 ώρες (για 23 εργάσιμες επί 8 ώρες ημερησίως) και αφετέρου τον χρόνο συνολικής μείωσης του χρόνου εργασίας, που θα είναι κατ’ ελάχιστον 92 ώρες (50%) μέσα στον μήνα , ή

Να υποβάλει 5 τμηματικές δηλώσεις ανά εβδομάδα, που αθροιζόμενες θα φέρουν ως αποτέλεσμα κατ’ ελάχιστον τις 92 ώρες του παραδείγματος (σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις-εργοδότες δηλώνουν ως χρονικό διάστημα χρήσης του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ την περίοδο από 1/7/2020 έως 31/7/2020 καθώς και το άθροισμα των συμβατικών ωρών εργασίας του εργαζομένου τον μήνα δηλαδή τις 184 ώρες με βάση το παράδειγμα).

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δηλωθεί η μείωση του χρόνου εργασίας, ως ακολούθως:

Σύνολο 92/184 ώρες

Ή

Σύνολο 92/184 ώρες

Ή

Σύνολο 92/184

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι ο τρόπος των τμηματικών αθροιζόμενων δηλώσεων εξυπηρετεί την περίπτωση που δεν είναι εφικτός από τον εργοδότη εξαρχής ο ακριβής προσδιορισμός της μείωσης του χρόνου εργασίας που θα αντιστοιχεί ανά εβδομάδα και το πώς αυτός θα κατανεμηθεί σε επίπεδο μήνα στο έντυπο Ε4: πίνακας προσωπικού – συμπληρωματικός ωραρίου. Επίσης, ο τρόπος αυτός εξυπηρετεί τις περιπτώσεις που δεν είναι εξαρχής γνωστές οι παραγωγικές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν και θα πρέπει να υπηρετηθούν από τον εργοδότη, εν αντιθέσει με τον πρώτο τρόπο που εξυπηρετεί περιπτώσεις όπου η παραγωγή προϊόντων ή η παροχή υπηρεσιών είναι εξαρχής γνωστή και πρέπει να διατηρείται σταθερή.

Με χρόνο ένταξης οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του μήνα αναφοράς

Σε αυτήν την περίπτωση η μείωση του χρόνου εργασίας γίνεται από τον εργοδότη με μία Δήλωση άπαξ στην αρχή οποιουδήποτε ορισμένου χρονικού διαστήματος (εντός του μήνα αναφοράς) και για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης ή με περισσότερες τμηματικές – αθροιζόμενες δηλώσεις, του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, κατά το αντίστοιχο επιλεγέν χρονικό διάστημα.

Ενδεικτικό παράδειγμα:

Εργαζόμενος με συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο 40 ωρών και εργασία 5 ημερών εντάσσεται στον Μηχανισμό ΜΟΝΟ για το διάστημα από 13/7/2020 έως και 31/7/2020 (15 εργάσιμες ημέρες), δηλώνεται το σύνολο των συμβατικών ωρών εργασίας για αυτό το διάστημα πχ. 120 ώρες και το σύνολο της αντίστοιχης μείωσης ωρών εργασίας για το διάστημα αυτό, που δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 60 ώρες.

Η επιχείρηση -εργοδότης μπορεί να επιλέξει:

Στο πλαίσιο αυτό δίνεται η δυνατότητα να οργανώνεται ο χρόνος εργασίας ανά εργαζόμενο, σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες τις επιχείρησης, και σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη οι κείμενες προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας περί των χρονικών ορίων απασχόλησης των εργαζομένων.

Exit mobile version