Προειδοποίηση ΗΠΑ για μεγάλη ρωσική επίθεση την Ανοιξη

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν δηλώνει ότι ο χρόνος τελειώνει για να διατεθούν στην Ουκρανία τα προηγμένα όπλα που χρειάζεται πριν από μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση την άνοιξη, καθώς τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Γερμανία αντιστέκονται στα αιτήματα του Κιέβου να διαθέσουν πιο ισχυρά άρματα μάχης.

Ο Όστιν σημείωσε ότι οι σύμμαχοι συμφώνησαν χθες στη συνάντηση στη Γερμανία να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα λάβει τα όπλα που χρειάζεται και την εκπαίδευση για τη σωστή χρήση τους. Προσπάθησε να υποβαθμίσει τη διαφωνία σχετικά με το αν θα παρασχεθούν βαριά άρματα μάχης, τα οποία ήταν βασικό αίτημα της Ουκρανίας.

«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας εδώ από τώρα μέχρι την άνοιξη και αυτό δεν είναι πολύς καιρός», είπε ο Όστιν για τις προθέσεις της Ρωσίας. «Πρέπει να συγκεντρώσουμε τις σωστές δυνατότητες».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σημαντικές νέες αποστολές όπλων, 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τεθωρακισμένα Bradley, οχήματα Stryker και άλλο εξοπλισμό από τα αμερικανικά αποθέματα. Αλλά η συνάντηση, που είχε σκοπό να τονίσει τη συμμαχική ενότητα, επισκιάστηκε από τη συνεχιζόμενη άρνηση της Γερμανίας να παράσχει το άρμα της Leopard 2.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Leopard υπάρχει σε αφθονία και θα μπορούσε να φτάσει στην Ουκρανία γρήγορα, αλλά Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν θέλουν να προχωρήσουν χωρίς παρόμοιες δεσμεύσεις από άλλα κράτη. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν στα αιτήματα της Ουκρανίας για το τανκ M1 Abrams, το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν παραχωρεί καθώς υποστηρίζει ότι θα είναι δύσκολο για τους ουκρανούς να το χρησιμοποιήσουν και να το συντηρήσουν.

Ενώ οι Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν ακόμη αποφασίσει αν θα στείλουν Leopards, έστειλαν σήμα ότι η Ουκρανία μπορεί τελικά να πάρει αυτό που θέλει. Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε ότι η χώρα θα επιτρέψει σε άλλα έθνη να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στρατιώτες στο Leopard. Το βήμα για να επιτραπεί η εκπαίδευση δεν «προ-ολοκληρώνει» οποιαδήποτε πιθανή απόφαση για την παροχή των γερμανικής κατασκευής τανκς, είπε ο Πιστόριους. «Αλλά προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανή περίπτωση», πρόσθεσε.

Η συνεχιζόμενη άρνηση αντιμετωπίστηκε με αυξανόμενη απογοήτευση από Ουκρανούς αξιωματούχους. «Φαίνεται ότι είμαστε πάντα δύο βήματα πίσω και πρέπει να είμαστε μερικά βήματα μπροστά», δήλωσε ο σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Γιούρι Σακ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Εάν οι σύμμαχοι δεν μας δώσουν αυτά τα τανκς, μπορεί να υπάρξει μια μέρα που θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι».

Ενώ επαίνεσε τη Γερμανία ως αξιόπιστο σύμμαχο, ο Όστιν είπε ότι «όλοι θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα