Προειδοποίηση από την Ε.Ε. για τις συνεντεύξεις ασύλου

Εμμεση αλλά σαφή προειδοποίηση στην Ελλάδα να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαδικασία ασύλου στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος ασύλου 28 Αφρικανών χωρίς να πραγματοποιηθεί συνέντευξη, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορούσε να βρεθεί διερμηνέας.

Οπως σημείωναν στην «Εφ.Συν.» νομικοί που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό («Απορρίφθηκαν τα αιτήματα ασύλου 28 Αφρικανών χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη», 25 Νοεμβρίου 2019), η συνέντευξη θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της διαδικασίας ασύλου και δεν νοείται η παράλειψή της λόγω αδυναμίας να βρεθεί διερμηνέας, κάτι που αποτελεί υποχρέωση των αρχών. Πόσο μάλλον που προκύπτει ότι, αντίθετα από ό,τι ισχυρίζονται οι αρχές, ούτε χρόνο αφιέρωσαν ούτε τήρησαν το λεπτομερές πρωτόκολλο αναζήτησης διερμηνέα. Αλλωστε, ο ένας από τους απορριφθέντες Αφρικανούς μιλούσε πορτογαλικά, γλώσσα φυσικά της Ε.Ε., γεγονός που στερεί κάθε σοβαρότητα από το επιχείρημα.

Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Αρβανίτη, η Επιτροπή σημειώνει ότι είναι ενήμερη για το θέμα και ότι «λαμβάνει σοβαρά υπόψη τούς ισχυρισμούς για παραβιάσεις των δικονομικών δικαιωμάτων που προβλέπονται στην οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου». Και προσθέτει: «Η οδηγία […] εγγυάται ότι παρέχεται στους αιτούντες άσυλο η δυνατότητα προσωπικής συνέντευξης σχετικά με την αίτησή τους για διεθνή προστασία, με ορισμένες περιορισμένες εξαιρέσεις. Οσον αφορά τη διερμηνεία, η οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου προβλέπει ότι η επικοινωνία πραγματοποιείται στη γλώσσα που προτιμά αυτός που ζητά άσυλο, εκτός εάν υπάρχει άλλη γλώσσα την οποία κατανοεί και στην οποία μπορεί να επικοινωνεί με σαφήνεια».

Στο ερώτημα ποια μέτρα προτίθεται να πάρει, σημειώνει: «Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή μπορεί να κινεί διαδικασίες επί παραβάσει σύμφωνα με το άρθρο 258 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τις συστηματικές παραβιάσεις -π.χ. όταν διαπιστώνεται ότι ένα κράτος – μέλος εφαρμόζει διοικητική πρακτική ασυμβίβαστη με το ενωσιακό δίκαιο, που είναι σε κάποιον βαθμό μόνιμου και γενικού χαρακτήρα».

Οι 28 Αφρικανοί έχουν προσφύγει στις δευτεροβάθμιες Επιτροπές και έχουν καταθέσει στην υπηρεσία Ασύλου αίτηση ανάκλησης της απόφασης. Την υπόθεση δημοσιοποίησαν επτά νομικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο (HIAS Ελλάδας, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Equal Rights Beyond Borders, Legal Center Lesvos, Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, FENIX Humanitarian Legal Aid).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα