Προειδοποιήσεις οίκων για ένα no-deal Brexit με τον Τζόνσον

Καμπανάκια από Moody’s, UBS και Goldman Sachs για Brexit χωρίς συμφωνία και γενικές εκλογές στη Βρετανία

Η Βρετανία είναι πιθανότερο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία αφού ο Μπόρις Τζόνσον επελέγη να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία, όπως ανακοίνωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να φέρει εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου ακόμα κι΄αν αυτό σημαίνει έξοδο χωρίς συμφωνία.

«Με την εκλογή του κ. Τζόνσον, η πιθανότητα ενός βιώσιμου συμβιβασμού φαίνεται τώρα χαμηλότερη σε σχέση με πριν», δήλωσε ο Κόλιν Έλις, γενικός διευθυντής πιστοληπτικής στρατηγικής στον οίκο Moody’s. Πρόσθεσε ότι ο διεθνής οίκος διατηρεί την άποψη ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι ‘πιστωτικά αρνητικό’ (credit negative) γεγονός.

Goldman Sachs: Εντείνεται η πιθανότητα για γενικές εκλογές

H πιθανότητα για Brexit χωρίς συμφωνία ανεβαίνει στο 20% από 15% που ήταν πριν την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον, σημειώνει η Goldman Sachs.

Όπως μεταδίδει το Reuters, προσθέτει ότι με την τοποθέτηση του Τζόνσον στη θέση του πρωθυπουργού ενισχύονται και ο κίνδυνος να γίνουν γενικές εκλογές πριν το Brexit – το οποίο έχει διορία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Τέλος, υποβαθμίζει την πιθανότητα να μη συμβεί καθόλου η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, στο 35% από 40% προηγουμένως.

UBS: Πιθανή νέα παράταση εξόδου

Σύμφωνα με τη UBS, η αγορά τώρα εκτιμά πιθανότητες περίπου 50% για ένα no-deal Brexit. Οι ανησυχίες για μια άτακτη έξοδο αυξήθηκαν, καθώς ο νέος πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί επανειλημμένα να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ακόμα κι αν ο πρωθυπουργός Τζόνσον είναι πρόθυμος να δεχθεί μια έξοδο χωρίς συμφωνία, αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια. Το Συντηρητικό Κόμμα δεν διαθέτει επί του παρόντος πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να προωθήσει την επιλογή του. Το ίδιο το κόμμα δεν είναι ενωμένο, με πολλούς κορυφαίους βουλευτές – όπως ο Dominic Grieve, ο πρώην γενικός εισαγγελέας – να τάσσονται εναντίον ενός no-deal Brexit.. Λίγα μέλη του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία και η ηγεσία του κόμματος έχει πλέον δεσμευτεί για ένα νέο δημοψήφισμα, τονίζει ο οίκος.

Ένα no-deal Brexit παραμένει δυνατό μακροπρόθεσμα, ενώ η μεγαλύτερη πιθανότητα, εκτιμά η UBS, είναι η περαιτέρω επέκταση της ημέρας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου στις 31 Οκτωβρίου – είτε λόγω αλλαγής της στάσης από τον Τζόνσον είτε λόγω γενικών εκλογών.

Σχετικά Νέα