Το ECDC καλεί τις χώρες της ΕΕ να λάβουν αυστηρότερα μέτρα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων χτυπά «καμπανάκι» προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, όσο και για τις μεταλλάξεις του οι οποίες εξαπλώνονται στην περιοχή.

Στην έκθεσή του, το ECDC δεν δίστασε να καλέσει τις χώρες της ΕΕ να δηλώσουν ετοιμότητα ακόμη και για την εφαρμογή νέων, αυστηρότερων μέτρων κατά της Covid-19 και των παραλλαγών της.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο έκανε λόγο για ανάγκη αυξημένης ετοιμότητας στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, αλλά και αύξηση του επιπέδου επαγρύπνησης.

Όπως τονίζεται: «Το μήνυμα είναι η προετοιμασία για γρήγορη κλιμάκωση στην αυστηρότητα των μέτρων ούτως ώστε να μπορέσει να διαφυλαχθεί κάθε δυνατότητα στην περίθαλψη αλλά και τις διαδικασίες εμβολιασμού που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Σύμφωνα με το ECDC οι τρεις παραλλαγές του κορονοϊού χαρακτηρίζονται «ανησυχητικές», λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας στις περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί.

Για το ECDC ως ανησυχητικές χαρακτηρίζονται οι παραλλαγές:

  • VOC 202012/01, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2020 στη Βρετανία και έγινε το κυρίαρχο στέλεχος του ιού στην περιοχή.
  • 501Y.V2, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και αποτελεί την πιο «διαδεδομένη παραλλαγή του ιού», με εμφανίσεις στη Γαλλία και το Ισραήλ.
  • P.1, που έχει αφήσει «ίνση» στη Βραζιλία και δη στην περιοχή του Μαναούς, όπου παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και το γεγονός αυτό έχει επιβαρύνει το σύστημα υγείας της χώρας.

 

Σχετικά Νέα