Πρόεδρος Βόρειας Μακεδονίας: Η ΝΔ θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της, θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο «θα υπάρχει μία άλλη πρόσληψη της όλης διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε από έναν άλλο πολιτικό χώρο».

Αυτό εκτιμά ο νέος πρόεδρος της Βόρειας Μακεοδνίας, Στέβο Πενταρόφσκι, σημειώνοντας πως «είναι ακριβώς αυτές οι λεπτές διακυμάνσεις της εξωτερικής πολιτικής που συχνά κάνουν τη διαφορά».

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, ο Πενταρόφσκι αναφέρει ότι στη Βόρεια Μακεδονία και την ευρύτερη περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μία θετική δυναμική, η οποία ενδέχεται να διακυβευθεί όσο καθυστερεί η ευρωπαϊκή προοπτική.

Αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο αλλαγής στην ηγεσία της χώρας ο Στέβο Πενταρόφσκι υπογραμμίζει: «Στις 7 Ιουλίου διεξάγονται εκλογές στην Ελλάδα, από τις οποίες ίσως νικητής να αναδειχθεί ο νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μολονότι η Νέα Δημοκρατία και τα κορυφαία στελέχη της έχουν πει ότι θα σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα υπάρχει μία άλλη πρόσληψη της όλης διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε από έναν άλλο πολιτικό χώρο. Και είναι ακριβώς αυτές οι λεπτές διακυμάνσεις της εξωτερικής πολιτικής που συχνά κάνουν τη διαφορά». Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τον Πενταρόφσκι, η χώρα του, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις από δω και πέρα, μπορεί να βρει «επιπλέον κίνητρο» για να διεκδικήσει μία θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ει δυνατόν σύντομα.

«Να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις»

Στη συνέντευξή του στη DW, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, αναφέρει ότι η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.

Μία καθυστέρηση θα είχε σοβαρές συνέπειες. Παρά τη συμφωνία με την Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε θέση αναμονής αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μολονότι υπήρξαν στο παρελθόν διαβεβαιώσεις ότι αυτή η διαδικασία θα επιταχυνόταν μόλις κλείσει το ονοματολογικό. Στη συνέντευξη, ο κ. Πενταρόφκι αναφέρει ότι καταρχάς είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό πως «κανένας εκ των κορυφαίων πολιτικών στην ΕΕ ή τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη δεν αντιτάσσονται στο να λάβει η Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», ενώ σημειώνει ότι είναι σαφές πως η έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από το κατά πόσο η εκάστοτε προς ένταξη χώρα έχει πραγματοποιήσει «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Υπό αυτήν την έννοια, τονίζει ότι «η έκθεση προόδου για τη Βόρεια Μακεδονία είναι απόλυτα σαφής. Καταδεικνύει ότι τα θεσμικά όργανα της χώρας έχουν κάνει καλή δουλειά» λέγοντας στη συνέχεια εμφατικά: «Επαναλαμβάνω μόνο μία φράση της έκθεσης: «Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα φωτεινό παράδειγμα στην περιοχή». Πριν από μερικά χρόνια σε παλαιότερες εκθέσεις συναντούσαμε τη φράση, η οποία και σήμερα αποτελεί ακόμη κομμάτι του πολιτικού αφηγήματος, ότι πρόκειται για ένα «αιχμάλωτο κράτος»».

«Μεγαλύτερη πρόκληση η αναμονή»

Ο Στέβο Πενταρόφσκι, στη συνέντευξή του, επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να δοθεί στη χώρα του συγκεκριμένη ημερομηνία για το άνοιγμα της πολυπόθητης ευρωπαϊκής προοπτικής. Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Η μεγαλύτερη πρόκληση στην όλη διαδικασία είναι η αναμονή. Οι πολίτες της χώρας μας επιθυμούν δικαίως την εντατικοποίηση της οικονομικής ανάπτυξης και μία προοπτική για τους νέους ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυναμική τους στην ίδια τους τη χώρα, αντί να μεταναστεύουν γιατί στη χώρα δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Και βέβαια όλοι επιθυμούν επίσης αποτελεσματικούς θεσμούς κράτους δικαίου, που είναι διαφανείς και προσβάσιμοι από όλους. Κατά τη γνώμη μου είναι αδιαμφισβήτητο ότι σύντομα θα λάβουμε μία ημερομηνία».

Πώς, όμως, κρίνει τη θέση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η εμβάθυνση της ήδη υπάρχουσας ΕΕ προηγείται της περαιτέρω διεύρυνσής της; «Συμφωνώ με πολλούς πολιτικούς και παρατηρητές ότι η αξιοπιστία της ΕΕ τίθεται υπό αμφισβήτηση όσον αφορά την ειλικρινή εφαρμογή της αρχής των «ανοιχτών θυρών για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» και που πιστεύουν ότι ενδεχόμενη αναβολή της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στη διαδικασία ενσωμάτωσης στην ΕΕ θα πλήξει περαιτέρω την όποια προσέγγιση», απαντά ο Στέβο Πενταρόφσκι, συμπληρώνοντας: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για το ότι δεν λαμβάνουμε ημερομηνία. Και εν τέλει το άνοιγμα των ενταξιακών διαβουλεύσεων απέχει πολύ από το να γίνουμε δεκτοί στην ΕΕ. Με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων δίνουμε απλώς την ευκαιρία στη χώρα να δημιουργήσει μία στέρεη βάση για τη θεμελίωση θεσμών που θα μας επιτρέψουν να καταστήσουμε το κράτος μας πλήρως λειτουργικό, τόσο από δημοκρατική όσο και από οικονομική άποψη».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Νέα