Πρόεδρος Τσεχίας: Ανησυχία για την άνοδο εξτρεμιστικών κομμάτων ανά την Ευρώπη

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την άνοδο κομμάτων που βρίσκονταν στο περιθώριο του πολιτικού φάσματος, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

«Αυτό που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε είναι η αυξημένη υποστήριξη σε εξτρεμιστές ανά την Ευρώπη», έγραψε ο απόστρατος στρατηγός σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτές τις φωνές και να αναλογιστούμε γιατί συμβαίνει αυτό (το φαινόμενο)». Ο Πάβελ δεν κατονόμασε συγκεκριμένα κόμματα.

Στη Γαλλία, ο «Εθνικός Συναγερμός» (RN) ήταν ο θριαμβευτής των ευρωεκλογών, εξασφαλίζοντας ποσοστό 31,36% σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) κατέγραψε την καλύτερη επίδοσή της σε ομοσπονδιακό επίπεδο (15,9%) και αναδείχθηκε δεύτερο ισχυρότερο κόμμα.

Στην Τσεχία, η συμμαχία «Přísaha a Motoristé» («Όρκος και Αυτοκινητιστές»), δύο κομμάτων διαμαρτυρίας από τον χώρο της δεξιάς, εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές, ενώ το ακροδεξιό κόμμα «Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία» (SPD) εξασφάλισε την εκπροσώπησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την πρωτιά στις ευρωεκλογές κέρδισε το λαϊκιστικό κόμμα ANO του δισεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, το οποίο θα εκπροσωπηθεί από 7 ευρωβουλευτές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα