Πρόεδρος ΔΕΘ: Η δημόσια υγεία προηγείται της οικονομίας

Τη θλίψη, αλλά και την κατανόηση της HELEXPO-ΔΕΘ ΑΕ για «τη δύσκολη και στενάχωρη απόφαση» ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας ότι η ζημία για την ίδια την εταιρεία, αλλά και ευρύτερα για την πόλη της Θεσσαλονίκης θα είναι μεγάλη, αλλά «σε κάθε περίπτωση η δημόσια υγεία προηγείται της οικονομίας».

Η διοίκηση της ΔΕΘ, που συνέχισε κανονικά τις προετοιμασίες για τη διοργάνωση μέχρι και αυτή την εβδομάδα, επικεντρώνεται τώρα στην επόμενη μέρα: «Η ΔΕΘ υπέστη πολύ μεγάλη ζημία σε όλη την περίοδο της πανδημίας. Τώρα, μετά και την ακύρωση της ΔΕΘ, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τις κλαδικές εκθέσεις του φθινοπώρου, πώς θα τις προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα», εξηγεί. Όσον αφορά το αν θα υπάρξει κάτι που θα μπορούσε -έστω σε περιορισμένο βαθμό- να λειτουργήσει σαν αντίβαρο στην ακύρωση της ΔΕΘ, σημειώνει ότι θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια, όπως η διοργάνωση ενός πολιτικο-οικονομικού φόρουμ, ενός περιφερειακού ηλεκτρονικού «Νταβός» στη Θεσσαλονίκη.

Η 85η ΔΕΘ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, αλλά νωρίτερα σήμερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε την ακύρωσή της, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας.

Ακόμα και σήμερα το πρωί, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζήκας, η γερμανική πλευρά διατηρούσε σταθερή την πρόθεσή της να συμμετάσχει με περίπου 60 εκθέτες στην έκθεση, στην οποία, σε πολιτικό επίπεδο, η χώρα θα εκπροσωπείτο από τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ και την υπουργό Τροφίμων και Γεωργίας, Τζούλια Κλόκνερ. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο γερμανικό περίπτερο επρόκειτο να αρχίσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως γνωστοποίησε ο κ. Τζήκας και η διαδικασία μεταφοράς στην Ελλάδα των εκθεμάτων ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου.

Η ΔΕΘ του 2020 θα ήταν η πρώτη διεθνής έκθεση που θα πραγματοποιείτο στην Ευρώπη, με βάση τα νέα υγειονομικά δεδομένα, που διαμόρφωσε η πανδημία του κορονοϊού. Στόχος της διοίκησης ήταν να πρόκειται για μια διαφορετική έκθεση, με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η οποία θα έδινε διεθνώς το μήνυμα ότι η εκθεσιακή βιομηχανία και η οικονομία προσαρμόζονται και επανεκκινούν μετά το lockdown.

Είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία μπήκε στην αφετηρία το 1926. Από την πρώτη διοργάνωσή της υπήρξε μόνο μια δεκαετία παύσης, από το 1941 ώς το 1950, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του γεγονότος -μεταξύ άλλων- ότι πριν αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί είχαν ανατινάξει τα κτίρια της ΔΕΘ, που τα χρησιμοποιούσαν ως αποθήκες στη διάρκεια της Κατοχής. Η ΔΕΘ είχε πραγματοποιηθεί κανονικά το 1928, όταν στην Ελλάδα είχε ενσκήψει η επιδημία του δάγκειου πυρετού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα