Προεδρικές εκλογές Βραζιλία: Διατηρεί ο Λούλα το προβάδισμα έναντι του Μπολσονάρου

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα διατηρεί το μεγάλο προβάδισμά του απέναντι στον ακροδεξιό αρχηγό του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου και ενδέχεται να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου από τον πρώτο γύρο, υπέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη.

Ο ιστορικός ηγέτης της βραζιλιάνικης αριστεράς, 76 ετών, συγκεντρώνει το 47% των προθέσεων ψήφου στον πρώτο γύρο, ενώ ο αντίπαλός του, που εξελέγη το 2018, δεν πιστώνεται παρά το 28%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή του ινστιτούτου Datafolha που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Folha de São Paulo.

Η ψαλίδα έκλεισε οριακά σε σύγκριση με τα στοιχεία της κυλιόμενης δημοσκόπησης αυτής πριν από έναν μήνα (Λούλα 48%, Μπολσονάρου 27%). Η δημοσκόπηση αναγγέλλεται εκλογική μάχη με μεγάλη πόλωση αυτών των δύο υποψηφίων, σε βάρος άλλων υποψηφίων και κομμάτων.

Σε μεγάλη απόσταση, στην τρίτη θέση ακολουθεί ο κεντροαριστερός υποψήφιος Σίρου Γκόμες (7%), ενώ ο κεντρώος Αντρέ Ζανόν (2%) και η γερουσιάστρια Σιμόνι Τέμπετ (1%) είναι στην τέταρτη και στην πέμπτη θέση, χωρίς να μοιάζουν να έχουν την παραμικρή πιθανότητα επικράτησης.

Αν ληφθούν υπόψη μόνο οι πιθανές έγκυρες ψήφοι –αν δηλαδή αφαιρεθούν τα ποσοστά όσων είπαν πως θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό– ο Λούλα προσελκύει το 53% των προθέσεων ψήφου και ο πρόεδρος Μπολσονάρου, 67 ετών, το 32%. Αν αυτό το σκορ αποτυπωθεί πράγματι στις κάλπες, ο ηγέτης του Κόμματος Εργαζομένων (PT) θα εκλεγεί θριαμβευτικά από τον πρώτο γύρο τη 2η Οκτωβρίου.

Τον Μάιο, οι δύο αντίπαλοι συγκέντρωναν αντίστοιχα το 54% και το 33% των προθέσεων ψήφου ενόψει του πρώτου γύρου.

Σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος, την 30ή Οκτωβρίου, ο Λούλα θα κερδίσει τον κ. Μπολσονάρου με 57% έναντι 34%. Τον Μάιο, η διαφορά ήταν οριακά υψηλότερο (58-33%).

“Η νέα δημοσκόπηση δείχνει, για ακόμη μια φορά, πως ο βραζιλιάνικος λαός θέλει απαλλαχτεί από αυτή την τραγική κυβέρνηση”, σχολίασε ο Λούλα.

Ο κ. Μπολσονάρου, που υποβαθμίζει γενικά τις δημοσκοπήσεις, δυσκολεύεται εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού (11,73% σε ετήσια βάση τον Μάιο), που πλήττει μισθούς και συντάξεις και μαζί την εικόνα του, έπειτα από την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Νταταφόλια διενεργήθηκε προχθές Τετάρτη 22η και χθες Πέμπτη 23η Ιουνίου σε 181 πόλεις της Βραζιλίας, σε δείγμα 2.556 πολιτών· έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2%.

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα