

Ένα παναφρικανικό σύστημα πληρωμών που θα επιτρέπει στα αφρικανικά έθνη να συναλλάσσονται μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας τα δικά τους νομίσματα, κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Αφρικανική Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών αναμένει ότι 15 έως 20 χώρες θα έχουν ενταχθεί στο Παναφρικανικό Σύστημα Πληρωμών και Διακανονισμού μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο πρόεδρος της Afreximbank, Mπενεντίκτ Οράμα σε συνέντευξή του ενόψει των ετήσιων συνεδριάσεων της τράπεζας στην Άκρα, την πρωτεύουσα της Γκάνας, οι οποίες διαρκούν από σήμερα έως τις 21 Ιουνίου. Η πλατφόρμα έχει αρχίσει να λειτουργεί εμπορικά με εννέα χώρες να έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής, είπε.
Το σύστημα, γνωστό ως PAPSS, χρησιμοποιεί προς το παρόν συναλλαγματικές ισοτιμίες δολαρίου, δήλωσε ο Οράμα, η τράπεζα του οποίου χρηματοδοτεί το σύστημα. “Αλλά εργαζόμαστε με τις κεντρικές τράπεζες για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών” που θα επιτρέψει στα 42 νομίσματα της Αφρικής να είναι μετατρέψιμα μεταξύ τους. “Αυτό που κάνουμε είναι να εξομαλύνουμε τις ενδοαφρικανικές πληρωμές”, είπε.
Η συντριπτική πλειονότητα των ενδοπεριφερειακών συναλλαγών της Αφρικής πραγματοποιείται μέσω μετατροπών σε δολάρια. Πρωτοβουλίες όπως η PAPSS και η Αφρικανική Ηπειρωτική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, η οποία θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο σε έκταση, επιδιώκουν να ενισχύσουν το εσωτερικό εμπόριο με τη μείωση των εμποδίων, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για μεσάζοντες όπως το δολάριο ΗΠΑ.
Σχετικά Νέα
Χαμάς: Τις προσεχείς ημέρες η απελευθέρωση του Aμερικανοϊσραηλινού ομήρου – Ενημερώθηκε η οικογένειά του
Η οικογένεια του Αμερικανοϊσραηλινού ομήρου Ίνταν Αλεξάντερ ενημερώθηκε για την απελευθέρωσή του, που αναμένεται.
Βατικανό: Ο πάπας Λέων ΙΔ’ φέρεται να θέλει να επιστρέψει στο «παπικό διαμέρισμα»
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πάπας Λέων ο ΙΔ’ φέρεται να επιθυμεί να.
Σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ έπληξε την περιοχή Σιτσάνγκ της Κίνας
Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τη Δευτέρα στην περιοχή Σιτσάνγκ.
«Χειρονομία καλής θέλησης» χαρακτηρίζουν Αίγυπτος και Κατάρ την επικείμενη απελευθέρωση Αμερικανοϊσραηλινού ομήρου από τη Χαμάς
Οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Κατάρ χαιρέτισαν χθες Κυριακή την ανακοίνωση του παλαιστινιακού.