Πριγκόζιν: Η Ρωσία αμνήστευσε 5.000 κρατούμενους που πολέμησαν με την ομάδα Wagner

Περισσότεροι από 5.000 κρατούμενοι ολοκλήρωσαν συμβάσεις με τις ρωσικές δυνάμεις και έλαβαν χάρη, γνωστοποίησε ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν  σε ένα ηχητικό απόσπασμα που αναρτήθηκε στο Telegram.

Η ομάδα Wagner, η οποία  αρχικά στελεχώθηκε από βετεράνους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ανέλαβε πολύ πιο σημαντικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας, αφού ο ρωσικός στρατός υπέστη μια σειρά από ταπεινωτικές ήττες πέρυσι.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να λάβουν χάρη και χρηματική αποζημίωση εάν επιβίωναν έξι μήνες στο πεδίο της μάχης.

Ο Πριγκόζιν, που αποκαλείται «σεφ του Πούτιν» για τις μεγάλες επιχειρήσεις του, είναι ο πιο ισχυρός από μια ομάδα συμμάχων του Πούτιν , οι οποίοι ελέγχουν ιδιωτικούς στρατούς και στρατολογούν κορυφαίους στρατιωτικούς, πρώην κατασκόπους και καταδίκους.

Οι ΗΠΑ θεωρούν τον Πριγκόζιν ολιγάρχη και του έχουν επιβάλει κυρώσεις για απόπειρες παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές και για διάδοση ρωσικής παραπληροφόρησης σε όλο τον κόσμο.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος εξέτισε εννέα χρόνια φυλάκιση στη Σοβιετική εποχή για ληστείες και άλλα εγκλήματα πριν ξεκινήσει την επιχείρηση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, έχει παραδεχτεί ότι παρενέβη στις εκλογές των ΗΠΑ και αναγνώρισε για πρώτη φορά τον ρόλο του στην ίδρυση της Wagner.

Ο Wagner, που έχει πολεμήσει στη Λιβύη, τη Συρία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι, αυτοπροβάλλεται ως η πιο σκληραγωγημένη ομάδα μισθοφόρων στον κόσμο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα