

Τη θέση ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος, επανέλαβε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ.
Η κα Γκάρμπερ είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, κατά την οποία δήλωσε πως σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου, οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ανατρέψουν άμεσα τις εξαγγελθείσες ενέργειες.
Η πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ειλικρινή της εκτίμηση για τη θέση αρχών και τη στήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του. Η κα Δημητρίου ευχαρίστησε την κα Garber ειδικότερα για τη στήριξη της χώρας της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ζήτημα της Αμμοχώστου και για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP. Ειδικότερα για το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου από την Τουρκία και την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, η κα Δημητρίου επισήμανε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και δυσχεραίνουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Οι κυρίες Δημητρίου και Γκάρμπερ εξήραν τις αναβαθμισμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι αυτές καθοδηγούνται από τον κοινό στόχο της διασφάλισης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Συμφώνησαν, επίσης, στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι κυρίες Δημητρίου και Γκάρμπερ αντάλλαξαν απόψεις για πιθανούς τρόπους περαιτέρω διεύρυνσης των τομέων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Σχετικά Νέα
H Autohellas εισαγωγέας της Changan στην Ελλάδα
Ο Όμιλος Autohellas ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη συνεργασίας του με την CHANGAN, έναν από.
Το AfD της Γερμανίας ζητά “να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας”
Το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) ζήτησε κατανόηση για τη θέση της.
Το Ισραήλ κατέστρεψε διοικητήριο της Χαμάς κάτω από νοσοκομείο της Γάζας
Διοικητήριο της Χαμάς εξουδετέρωσε την Τρίτη (13/05) ο στρατός του Ισραήλ στο πλαίσιο επιχείρησής.
ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί απειλούν με μπλόκο στους διορισμούς “εκλεκτών” Τραμπ αν δεχτεί το αεροσκάφος – δώρο του Κατάρ
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ χαρακτήρισε “καθαρή διαφθορά” τη δωρεά ενός.