Πρέσβης Σαουδικής Αραβίας: Στο καλύτερο επίπεδο οι σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά όχι στην κορυφή

Με δεξίωση στο Μέγαρο Μουσικής και με τιμώμενο πρόσωπο τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα γιόρτασε απόψε στην Αθήνα την εθνική της εορτή. Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, Σαάντ Αλαμάρ, ο οποίος έχει αναλάβει τα σημερινά καθήκοντά του εδώ και 20 μήνες, υποδεχόταν τους καλεσμένους του από νωρίς το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής, όπου μαζί τους συνεόρτασε την 92η επέτειο του Βασιλείου. Ο εορτασμός άρχισε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Σαουηδικής Αραβίας και τους χαιρετισμούς του πρέσβη, Σαάντ Αλαμάρ και του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη.

“Σήμερα λέω με πεποίθηση πως οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται στο καλύτερο τους επίπεδο, αλλά όχι στην κορυφή” διαμήνυσε ο Σαουδάραβας πρέσβης Δρ Σαάντ Αλαμάρ (Saad Alammar) στον χαιρετισμό του. Επίσης, ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα εξέφρασε την εδραία πεποίθησή του για τις προοπτικές μιας επιτυχημένης και γόνιμης συνεργασίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας και υπογράμμισε την πλήρη δέσμευσή του να ανέβουν οι ήδη εξαιρετικές διμερείς σχέσεις σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο σε όλους τους τομείς”.

Ειδική αναφορά έκανε στις συχνές εκατέρωθεν επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών τα τελευταία δύο χρόνια, με πιο πρόσφατες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ τον περασμένο Οκτώβριο και του Σαουδάραβα διάδοχου του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην Αθήνα, τον Ιούλιο.

Ιδιαίτερα ο Σαάντ Αλαμάρ στάθηκε στη σύσταση του συμβουλίου στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας. Όπως ανέφερε, η αξιοσημείωτη πρόοδος της συνεργασίας των δύο χωρών οδήγησε στην πρόσφατη ίδρυση του Σαουδικού-Ελληνικού Συμβουλίου Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, “το οποίο αντανακλά την επιθυμία και των δύο χωρών να έχουν τη μέγιστη συνεργασία”. Επιπροσθέτως, δήλωσε περήφανος γα την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συνεργασία στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού, της άμυνας, της ενέργειας και σε πολλούς άλλους.

Σε χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης δήλωσε πως συμμετέχει στην εθνική εορτή της Σαουδικής Αραβίας με μεγάλη προσωπική χαρά και έδραξε την ευκαιρία να χαιρετίσει την ενίσχυση των διμερών δεσμών. Μάλιστα, υπογράμμισε πως η σχέση μεταξύ των δύο χωρών έχει καταστεί σε μια αξιέπαινη στρατηγική εταιρική σχέση σε πολλά μέτωπα τα τελευταία 3 χρόνια. Αναφερόμενος στις συχνές επισκέψεις του στη Σαουδική Αραβία, είπε ότι δεν θυμάται αν έχει επισκεφτεί άλλες χώρες τόσες πολλές φορές όσο τη χώρα αυτή και επισήμανε ότι αυτές οι επαφές έχουν ήδη καταλήξει σε σημαντικές συμφωνίες και εταιρικές σχέσεις. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας–Σαουδικής Αραβίας και στη συμφωνία των δύο χωρών για την κατασκευή υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδίου οπτικών ινών μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας. Εξάλλου, ανέδειξε τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας (των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του υδρογόνου) του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, του τουρισμού, της υγείας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ναυτιλίας, της άμυνας, των logistics, της γεωργίας και της ψηφιοποίησης.

Το “παρών” στην εορτή έδωσαν εκπρόσωποι από την πολιτική, οικονομική, επιχειρηματική ζωής της χώρας, καθώς και πολλοί επικεφαλής διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Έργα Γιώργος Στύλιος, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα