Πρέσβης Κίνας στην Ελλάδα: «Βέλη» κατά ΗΠΑ και Δύσης – Διαψεύδει ότι το Πεκίνο στηρίζει τη Μόσχα

Μερίδιο ευθυνών στις ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί, επέρριψε ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Σιαο Τζουντζενγκ σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Παράλληλα, διέψευσε τις πληροφορίες περί στήριξης της Μόσχας από το Πεκίνο, χαρακτηρίζοντας τες εκδήλωση «στρατηγικής απόγνωσης ορισμένων χωρών και μέσων ενημέρωσης» και ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ πρέπει «να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου».

Ερωτηθείς μεταξύ άλλων γιατί η Κίνα δεν έχει καταδικάσει την Ρωσική εισβολή, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο Πρέσβης της Κίνας επισήμανε αρχικά «η Κίνα υποστηρίζει συνεχώς και σταθερά τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, υποστηρίζει τη διασφάλιση της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών. Αυτή η θέση ισχύει για το ζήτημα της Ουκρανίας καθώς και για άλλα περιφερειακά ζητήματα» και υποστήριξε ότι «η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

Εν συνεχεία ισχυρίστηκε ότι «η τραγωδία δημιουργήθηκε τελικά από τον ένα λάθος υπολογισμό μετά τον άλλο των συνδεδεμένων μερών» για να συμπληρώσει ότι ο Δρ. Χένρι Κίσινγκερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει ήδη επισημάνει σε άρθρο του το 2014 ότι η Ουκρανία πρέπει να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης, όχι ως φυλάκιο της μιας πλευράς ενάντια στην άλλη.

Ο Κινέζος Πρέσβης είπε επίσης πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία θα βλάψουν την παγκόσμια οικονομία, ενώ χαρακτήρισε σπέκουλα τις κατηγορίες για ανθρωπιστική ή στρατιωτική βοήθεια της Κίνας στη Ρωσία.

«Οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας βασίζονται στην αδέσμευτη, μη συγκρουσιακή σχέση και στη μη στόχευση οποιουδήποτε τρίτου. Η εικασία της Κινεζο-Ρωσικής επικοινωνίας και κατανόησης πίσω από την κρίση της Ουκρανίας είναι εκδήλωση “στρατηγικού άγχους” και “στρατηγικής απόγνωσης” ορισμένων χωρών και μέσων ενημέρωσης. Η κρίση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα των εντάσεων ασφαλείας που συσσωρεύτηκαν και εντάθηκαν στην Ευρώπη με τα χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να ασχοληθούμε με τα θεμελιώδη στοιχεία του ζητήματος», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως οι ΗΠΑ, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, την πολιτική εξουσίας και τη μονομερή προσέγγιση, και να σκεφτούν σοβαρά πώς να οικοδομήσουν μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, ώστε να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων τραγωδιών.»

Ο Κινέζος Πρέσβης ανέφερε ότι «η μέγιστη προτεραιότητα τώρα είναι να αποτραπεί η κλιμάκωση της κατάστασης ή ακόμη και να βγει εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε μαζική ανθρωπιστική κρίση»

«Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Σι συμμετείχε στην εικονική σύνοδο κορυφής με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτζ και επανέλαβε ότι πρέπει να υποστηρίξουμε από κοινού τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές να ξεπεράσουν τις δυσκολίες για να διατηρήσουν τη δυναμική των διαπραγματεύσεων», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα