Πρέσινγκ Σαουδικής Αραβίας να μπει στο πρόγραμμα GCAP

Η Σαουδική Αραβία πιέζει το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Ιταλία να της επιτρέψουν να γίνει πλήρης εταίρος στο πρόγραμμα ορόσημο για μαχητικό επόμενης γενιάς που υπέγραψαν οι τρεις χώρες τον Δεκέμβριο.

Το αίτημα, που επιβεβαιώθηκε από πέντε ανώτερους αξιωματούχους στο Λονδίνο, το Τόκιο και τη Ρώμη σύμφωνα με τους Financial Τimes, έχει ήδη δημιουργήσει πιέσεις εντός της τριεθνικής συμμαχίας. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία είναι ανοιχτές στην ιδέα της ένταξης της Σαουδικής Αραβίας, η Ιαπωνία είναι σθεναρά αντίθετη και έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της στους άλλους δύο.

Το Global Combat Air Program (GCAP), το οποίο επιδιώκει να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά προηγμένο και εξαγώγιμο μαχητικό αεροσκάφος έως το 2035, ήταν μια σημαντική πρόοδος και για τις τρεις υπογράφοντες, ιδιαίτερα για την Ιαπωνία που ιστορικά είχε περιορίσει τις αμυντικές εξαγωγές και δεν συνεργάστηκε ποτέ σε πρόγραμμα τέτοιας κλίμακας και πολυπλοκότητας.

Οι προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να ενταχθεί στο GCAP και να επεκτείνει το πρόγραμμα σε ένα έργο τεσσάρων εθνών έχουν ενταθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Λονδίνο και το Τόκιο. Αυτές οι προσπάθειες περιελάμβαναν ένα άμεσο αίτημα προς την κυβέρνηση της Ιαπωνίας τον Ιούλιο, όταν ο Πρωθυπουργός Fumio Kishida συνάντησε τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman στη Τζέντα.

Η εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας θα περιλαμβάνει επίσης μια δυνητικά σημαντική οικονομική συνεισφορά σε ένα έργο του οποίου το κόστος υπολογίζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν πηγές που ενημερώθηκαν για το θέμα. Ενώ οι συνομιλίες παρέμειναν σε πρώιμο στάδιο, η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια προσφορά για συνεισφορά τεχνογνωσίας σε διάφορα στάδια του έργου, ανέφεραν.

Η Ιαπωνία ανέτρεψε την επί δεκαετίες απαγόρευσή της στις εξαγωγές όπλων το 2014 και συζητά τη χαλάρωση των περιορισμών για να μπορέσει να φτάσει σε περισσότερες ξένες αγορές με την GCAP. Ωστόσο, Ιάπωνες αξιωματούχοι λένε ότι η προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας στο μείγμα θα περιπλέξει περαιτέρω τις συζητήσεις σχετικά με τις χώρες στις οποίες το Τόκιο μπορεί να πουλήσει τα όπλα του.

Ένα τέταρτο μέλος θα περιέπλεκε επίσης τις διαπραγματεύσεις για ένα έργο που ήδη αντιμετωπίζει στενές προθεσμίες. Πηγή με γνώση των συνομιλιών είπε ότι η Ιαπωνία έχει ως στόχο να παραδοθεί το αεροσκάφος έως το 2035 και ανησυχούσε ότι η συμμετοχή των Σαουδάραβων τώρα θα δημιουργούσε καθυστερήσεις.

Παρά τη δοκιμαστική υποστήριξη της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας, πηγές που ενημερώθηκαν για το θέμα είπαν ότι συνοδεύεται από σημαντικές επιφυλάξεις. Αυτές περιλαμβάνουν αμφιβολίες για το εάν ο νέος συνεργάτης θα είχε κάτι σημαντικό να προσφέρει από την τεχνολογική πλευρά.

Το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων στον κόσμο. Αλλά το Ριάντ ξοδεύει επίσης δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει την εγχώρια βιομηχανία όπλων και επιδιώκει συνεργασίες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα