Πρεμιέρα ευρωεκλογών σήμερα σε Βρετανία και Ολλανδία

Με τις κάλπες στην Βρετανία και στην Ολλανδία αρχίζει σήμερα η τετραήμερη εκλογική διαδικασία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ως και την Κυριακή καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες πάνω από 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι στα 28 κράτη – μέλη της ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια δημοκρατική διαδικασία που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες στον κόσμο. Τα επίσημα αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν πριν κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες την Κυριακή.

Οι Βρετανοί – παρά τις διεργασίες για το Brexit – και οι Ολλανδοί είναι οι πρώτοι που προσέρχονται σήμερα στις ευρωκάλπες, ενώ τη σκυτάλη θα λάβουν αύριο οι Ιρλανδοί και οι Τσέχοι. Το Σάββατο θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία στη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία, ενώ την Κυριακή στήνονται οι κάλπες σε: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία.

Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει η κάθε χώρα – μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης

To απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο διαθέτει 751 ευρωβουλευτές. Με δεδομένο ότι τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο, που διαθέτει 73 ευρωβουλευτές, θα συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές ο αριθμός των ευρωβουλευτών που θα εκλέξει η κάθε χώρα μέλος θα είναι ο ίδιος με το 2014.

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει τελικά από την ευρωπαϊκή Ένωση, κάποιες από τις έδρες των ευρωβουλευτών από τη Μεγάλη Βρετανία θα ανακατανεμηθούν μεταξύ των υπολοίπων χωρών μελών και ο συνολικός αριθμός των εδρών θα μειωθεί στις 705.

Τα στοιχεία για Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία

Ο βετεράνος ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φαράζ και το νεοπαγές Κόμμα του Μπρέξιτ αναμένεται να κυριαρχήσουν στη Βρετανία, ενώ ένα νέο ακροδεξιό κόμμα θέλει να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας στην Ολλανδία.

Στη Μεγάλη Βρετανία, δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι το Κόμμα του Μπρέξιτ υπό τον Φαράζ θα εξασφαλίσει από το 30 ως το 40% των ψήφων, ξεπερνώντας το άθροισμα των ποσοστών των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, των Συντηρητικών και των Εργατικών.

Πολλοί εξοργισμένοι υποστηρικτές των Τόρις αναμένεται να ψηφίσουν μαζικά το Κόμμα του Μπρέξιτ. Για τους περισσότερους πολιτολόγους, την αναμενόμενη διαρροή ψήφων των Συντηρητικών στον Φαράζ εξηγεί το απόλυτο αδιέξοδο όσον αφορά το πώς θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας του οποίου η χώρα είναι αναγκασμένη να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Αναλυτές και πολιτικοί δεν αμφιβάλλουν ότι σε αυτές τις εκλογές το κυρίαρχο στοιχείο είναι η πόλωση για το Μπρέξιτ. Άνοδο του ποσοστού τους αναμένεται, ωστόσο, να επιτύχουν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που εναντιώνονται στην αποχώρηση και θέλουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα στο οποίο θα μπορούν να προκρίνουν την παραμονή στην ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό, λαϊκιστικό Φόρουμ για τη Δημοκρατία αναμένεται να δώσει μάχη με το συντηρητικό, φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για την πρώτη θέση. Ο Ρούτε και ο επικεφαλής του Τιερί Μποντέ πήραν μέρος σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ το βράδυ της Τετάρτης (22/5), γεγονός το οποίο στηλίτευσαν αρκετοί, επισημαίνοντας ότι οι ευρωεκλογές υποβαθμίστηκαν από τα ΜΜΕ σε αναμέτρηση μεταξύ δύο πολιτικών δυνάμεων, της δεξιάς και της άκρας δεξιάς.

Για την εκλογή ευρωβουλευτή το εκλογικό όριο είναι:

-5% για την Τσεχία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Λιθουανία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.4% για την Ιταλία, την Αυστρία και τη Σουηδία,

-3% για την Ελλάδα

-1,8% για την Κύπρο

Οι υπόλοιπες χώρες δεν θέτουν ελάχιστο όριο.

Η κατανομή των εδρών

Η κατανομή των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου ανά χώρα μετά και το Brexit θα είναι η εξής:

Γερμανία 96

Γαλλία 79 (5 περισσότερους από το παρόν ευρωκοινοβούλιο),

Ιταλία 76 (+3),

Ισπανία 59 (+5),

Εσθονία 59 (+5),

Πολωνία 52 (+1),

Ρουμανία 33 (+1),

Ολλανδία 29 (+3),

Βέλγιο 21,

Τσεχία 21,

Ελλάδα 21,

Ουγγαρία 21,

Πορτογαλία 21,

Σουηδία 21 (+1),

Αυστρία 19 (+1),

Βουλγαρία 17,

Δανία 14 (+1),

Φινλανδία 14 (+1),

Σλοβακία 14 (+1),

Ιρλανδία 13 (+2),

Κροατία 12 (+1),

Λιθουανία 11,

Λετονία 8,

Σλοβενία 8,

Εσθονία 7 (+1),

Κύπρος 6,

Λουξεμβούργο 6,

Μάλτα 6

Σχετικά Νέα