Πρασινίζουν τα χαρτοφυλάκια των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων

Σε στρατηγική προτεραιότητα εξελίσσεται για τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) η διαμόρφωση ενός όσο το δυνατόν πιο «πράσινου» χαρτοφυλακίου ακινήτων. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, αρχής γενομένης από την εξασφάλιση υψηλότερων ενοικίων και υπεραξιών για τα πράσινα ακίνητα. Οι χρήστες αναζητούν πλέον ακίνητα με χαμηλά λειτουργικά έξοδα, κάτι που σημαίνει ότι ζητούν κτίρια με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Υπολογίζεται ότι ένα τέτοιο ακίνητο μπορεί να εξασφαλίσει τουλάχιστον 15%-20% υψηλότερο μίσθωμα, συγκριτικά με ένα συμβατικό κτίριο αντίστοιχου μεγέθους και στο ίδιο σημείο.

Ενας ακόμα σημαντικός λόγος είναι ότι αυτήν ειδικά την περίοδο παρέχεται ένα πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις ΑΕΕΑΠ, εφόσον προχωρούν σε επενδύσεις ανάπτυξης πράσινων ακινήτων, ή αναβαθμίζουν ενεργειακά τα υφιστάμενα ακίνητα του χαρτοφυλακίου τους. Ο λόγος για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να αιτούνται οι εταιρείες του κλάδου, καθώς τους εξασφαλίζουν πολύ χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να επιτευχθεί με άλλον τρόπο. Ο μόνος «αστερίσκος» είναι ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά τέτοιες παρεμβάσεις, π.χ. συστήματα αυτοματισμού, συλλογής υδάτων, πράσινο στην οροφή, φωτοβολταϊκά και γενικότερα τεχνολογίες οι οποίες καθιστούν ένα κτίριο φιλικότερο προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικό. Δεν χρηματοδοτούνται π.χ. έργα εκσκαφής, θεμελιώσεων και ό,τι συνδέεται με τη συμβατική κατασκευή ενός ακινήτου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες επενδύσεις που πραγματοποιούν οι ΑΕΕΑΠ αφορούν στο σύνολό τους πράσινα ακίνητα, είτε τα αγοράζουν ολοκληρωμένα είτε τα αναπτύσσουν οι ίδιες οι εταιρείες για λογαριασμό τους. Κατά τη διάρκεια του 2022, η Prodea προχώρησε σε επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων αφορούσε την ανάπτυξη πράσινων κτιρίων. Παράλληλα, σχεδιάζει και ένα ευρύ πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων ακινήτων, ενώ όπου αυτό δεν είναι εφικτό, επιλέγεται η σταδιακή αποεπένδυση. Απώτερος στόχος που έχει θέσει η διοίκηση, είναι το 80% του ενεργητικού της Prodea να απαρτίζεται από πράσινα ακίνητα εντός των επόμενων πέντε ετών.

Για παράδειγμα, αυτό το διάστημα η εισηγμένη «τρέχει» πρόγραμμα πώλησης 50 ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, εύλογης αξίας 46,2 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ακίνητα στην περιφέρεια, όπως καταστήματα και γραφεία που ανήκαν στην Εθνική Τράπεζα, όπως επίσης και άλλες ιδιοκτησίες. Για παράδειγμα, προς πώληση βρίσκεται και εμπορικό κατάστημα στην οδό Χαροκόπου στην Καλλιθέα, το οποίο μισθώνει η αλυσίδα Jysk.

Ανάλογη στρατηγική ακολουθεί τα τελευταία χρόνια και η Trastor ΑΕΕΑΠ, η οποία αυτήν την περίοδο «τρέχει» νέες αναπτύξεις πράσινων κτιρίων logistics και γραφείων σε Ασπρόπυργο και Μαρούσι. Παράλληλα, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην πώληση σειράς ακινήτων που δεν εξυπηρετούν τη στρατηγική αυτή, π.χ. μικρά καταστήματα και γραφεία, ή σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτων.

Αντίστοιχα και η Noval του ομίλου Βιοχάλκο επενδύει αποκλειστικά σε βιοκλιματικά ακίνητα, έχοντας δημιουργήσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο το οποίο πρόκειται να εμπλουτιστεί σημαντικά την επόμενη διετία. Η Noval έχει ξεκινήσει μια σειρά από νέες αναπτύξεις και επεκτάσεις κτιρίων γραφείων στο Μαρούσι σε ακίνητα ιδιοκτησίας της, το σύνολο των οποίων θα πιστοποιηθεί κατά το πρότυπο LEED, ενώ ανάλογο προσανατολισμό έχει και για όσα άλλα ακίνητα αναπτύξει τα επόμενα χρόνια.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα