Πραγματοποιήθηκε η 5η καταβολή σε πλημμυροπαθείς στο πλαίσιο της αγωγής

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, η 5η καταβολή στο πλαίσιο της αρωγής και πιο συγκεκριμένα πιστώθηκαν στους λογαριασμούς 1.757 συμπολιτών μας περίπου 7,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ενημέρωση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

Πρόκειται για καταβολές αποτέλεσμα του εντατικού έργου διασταυρώσεων και ελέγχων που γίνονται από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, αλλά και από τα στελέχη της ΑΑΔΕ, όσον αφορά τη διαδικασία αυτόματου εντοπισμού.

Σε λιγότερο από έναν μήνα από την ολοκλήρωση του πρωτόγνωρου πλημμυρικού φαινομένου, να έχουν πιστωθεί περίπου 46,5 εκατ. ευρώ σε 9.048 συμπολίτες μας, εξηγησε ο υπουργός.

Η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, θα συνεχίσει την λειτουργία της και πέραν της Δευτέρα και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ήδη, μέχρι τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί 35.417 οριστικοποιημένες αιτήσεις, καθώς και 4.502 προσωρινές αιτήσεις.

Από τη Δευτέρα, η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, θα ανοίξει και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές στο πάγιο εξοπλισμό και κεφάλαιό της.

«Έτσι, από την άλλη εβδομάδα, οι εν λόγω αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr για να λάβουν πρώτη αρωγή, 2.000 ευρώ, έναντι της κρατικής αρωγής που θα λάβουν για τις απώλειες στον εξοπλισμό τους, στα μηχανήματα, στα εμπορεύματα, στα πάγια, στο έγγειο κεφάλαιο και αντίστοιχα μέσα παραγωγής», πρόσθεσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Και συνέχισε: «Φυσικά, συνεχίζεται η διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται και οι καταβολές πρώτης αρωγής. Μια διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων αναγκαία, καθώς έχει αναδείξει αρκετές περιπτώσεις λαθών, παραποιήσεων, παρερμηνειών, και παραλείψεων»

Παράλληλα, συνεχίζεται η καταχώρηση στοιχείων από την Περιφέρεια και τον ΕΛΓΑ, όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ προχωρούν και οι αυτοψίες.

«Μέχρι τώρα, λαμβάνοντας υπόψη και το σημερινό έργο, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 24.000 απογραφικές αυτοψίες και επανέλεγχοι σε περισσότερες από 260 κοινότητες από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Και το συγκεκριμένο έργο συνεχίζεται με τη συνεργασία, επίσης, του Στρατού, της Πολιτικής Προστασίας, του ΤΕΕ αλλά και των Δήμων», εξήγησε.

Μέσα στην εβδομάδα, με τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ, άνοιξε το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των κατοικιών και των άλλων κτιρίων με αρχικό προϋπολογισμό κοντά στα 116 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν οι ζημιές στην κτιριακή υποδομή.

Να καλυφθούν οι ζημιές στα σπίτια:

είτε έχει μικρές ζημιές αλλά κατοικήσιμο (δηλαδή «πράσινο»), με την κρατική αρωγή να μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 18.000 ευρώ,
είτε είναι προσωρινώς ακατάλληλο μέχρι να επισκευαστούν οι σημαντικές ζημιές (δηλαδή «κίτρινο»), με την κρατική αρωγή να μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 42.000 ευρώ,
είτε είναι ακατάλληλο προς χρήση και πρέπει να ανακατασκευαστεί (δηλαδή «κόκκινο»), με την κρατική αρωγή να μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 120.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα